A messzire költözött eleki Brandt

A most következő, egy Elektől távoli temetőben készült, mégis idevágó felvételt Knipl Ferenc úr küldte nekünk nemrég. Érdekessége, hogy a Mecseknádasdi Öreg-temetőben (Alter Friedhof) ma is álló igen régi sírkő a néhai Brandt Bartholomäusnak állít emléket, aki Eleken született, még a XVIII. század legvégén. Tehát nagyjából harmadik generációs elekinek volt tekinthető.

Brandt Bartholomäus síremléke Mecseknádasdon

Brandt Bartholomäus síremléke Mecseknádasdon

Az eleki anyakönyvek alapján készített, családfakutatók és őseik iránt érdeklődők számára igen érdekes  Sippenbuch nem tartalmazza a nevét, mivel a készítő Hans Schimpl takarékossági okokból nem írta bele azokat a személyeket, akik itt születtek ugyan, de a későbbiekben nincs róluk adat. Tehát a bejegyzés az eleki anyakönyvekben szerepel, csak éppen a könyvben nem.

A sírkő alatt nyugvó Bartholomäus pont erre a sorsra jutott, tudniillik fiatal korában el kellett költöznie más vidékre. Ennek oka az, hogy olyan mesterséget tanult ki, amivel a mi környékünkön nem tudott érvényesülni: hordókészítő (Fassbinder) volt, amire Elek környékén nem volt elég nagy igény. Így hát jobb híján felkerekedett, és elindult szőlővidéket keresni.

Így jutott el az akkoriban teljességgel németek lakta Nadasch-ra, ahol a Mecsek szelíd lankáin mai napig jelentős szőlőművelés folyik. Ott alapítván családot, létrehozta a mecseknádasdi Brandt nemzetséget, melynek tagjai közül többen azóta is ott élnek. Közéjük tartozik Knipl úr is, aki családfakutatás közben bukkant a famíliája eleki eredetére. Büszkén mesélte, hogy ősei több generációra visszamenően kiváló mesteremberek – például kőfaragók voltak, és többek között a háború utáni budapesti újjáépítésben is jeleskedtek.

A családi emlékezetben megőrzött – bő kétszáz éves! – történet jól szemlélteti, hogy az évszázadokkal ezelőtti elődeink is néha nagy útra keltek, és távolra kellett költözniük családjuktól ahhoz, hogy megtalálják biztos megélhetésüket. Annak idején azonban egészen biztosan más lehetett kétszáz kilométerre elköltözni, mint manapság.

Köszönjük az érdekes családi legendát és a szép felvételt!

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: építészet, család, egyház, mezőgazdaság, művészet, utazás
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.