Kategóriák
esemény modern munka rólunk szakma

Az elekfoto két éve

Két év telt el, amióta megjelent az elekfoto első cikke.

A ma már ódonnak mondható, két megapixel felbontású hp 635 fényképezőgéppel készült képek megjelenítésével, valamint régi fotók gyűjtögetésével indult, egyszemélyes magánkezdeményezés azóta kinőtte magát. Eleinte a célkitűzésünk az volt, hogy az Eleken történő eseményekről készített fotókkal rövid “hírek” jelenjenek meg.

Mivel manapság a fényképek készítése a sokféle alkalmas digitális eszköz segítségével nem jelent műszaki problémát, sem nagy anyagi terhet, egyfajta érdekes hobbiként kezdődött a blog működése. Több forrásból is rendelkezésre álltak archív anyagok, így a régi korok előbukkant eleki vagy környékbeli emlékeinek a megörökítését, közzétételét is elkezdtük.

1924. szeptember 30-án Eleken házasságot kötött Kneller Ferenc és Ruck Veronika
Kneller Ferenc és Ruck Veronika esküvője 1924 szept. 30. Ezzel a képpel kezdtük.

Eleinte havi két-három bejegyzés jelent meg, ezeknek a számát bárki könnyűszerrel megállapíthatja, ha a jobb oldali menüben az egyes hónapokra kattint, és összeszámolja a megjelenő cikkeket. Manapság havonta nagyjából hat-tíz bejegyzés jelenik meg, tehát mondhatjuk, hogy körülbelül hetente kétszer vagy néha háromszor is lehet újdonságot találni nálunk.

Időközben megszűnt, vagy legalábbis egyelőre anyagi okok miatt sajnálatos módon nem jelenik meg az Eleki Krónika című, sok éven át működött önkormányzati újság, így a korábban ott megjelentethető (főleg történelmi témájú, de akár aktuális eseményeket bemutató) cikkek egy része a továbbiakban nálunk találhatja meg olvasóit.

A blog készítése szabadidős tevékenységként működik, így általában nincsenek fix megjelenési időpontok, mint egy “hagyományos”, papír alapú újságnál. Törekszünk arra, hogy egy jelenkori eseményről nagyjából a megtörténte idején tudósítsunk, de mivel nincs igazi “szerkesztőség”, nincs kötött munkaidő sem, így az egyes írások megjelenése is viszonylag kötetlen. Tartalmunk sokszor függ a kedves olvasók által épp beküldött anyagoktól is.

Az eleki vasútállomáson a helybeliek búcsút vesznek az Eleken vendégeskedett vesztfáliai gyerekektől, 1943.
Az eleki vasútállomás egy 1944 körüli fotón – a vasút népszerű témának számít.

Időközben az aktív szerzők száma négyre növekedett, és a “cikkek” is valamelyest megszaporodtak. Írásaink megnevezésére a cikk szó is jó, igen, hisz a “történetek” nagy része valódi cikként, komoly háttérmunkával készül el, és akár egy átlagos papíralapú újságban is megállhatná a helyét.

Az elekfoto oldal német nyelvű “testvére” az elekfotod.wordpress.com cím alatt elérhető oldal, melyen a cikkek egy része németül is olvasható. Mivel a fordítások néha sok időt vesznek igénybe, azok megjelenése nincs mindig szinkronban a magyar változatokéval, bár törekszünk arra, hogy dátum szerint az egyes cikkek két különböző nyelvi változata megfeleljen egymásnak. Tehát ha egy cikk az elekfoto-n 2013 januárban jelent meg, akkor annak a német változata – amennyiben van fordítás – az elekfotod oldalán szintén a 2013 januári cikkek közt lesz, akkor is, ha a fordítás esetleg később készült el.

A 2011. márciusi első cikk idején hetente néhány internetes “látogató” kereste fel oldalunkat. Azóta (2013. március 3-i állapot szerint) a látogatók valamivel több, mint 46.800-szor tekintettek meg valamit a magyar nyelvű oldalunkon. Ez átlagosan napi 64 “rákattintást” jelent. Látogatóink illetve szerkesztőink eközben százötven hozzászólást jegyeztek, ami különösen érdekes, hiszen gyakran így kerülnek be új információk az adott cikkhez.

Látogatottságunk nagyjából egyenletesnek mondható, hisz egy-egy átlagos napon ténylegesen legalább hatvan kattintást regisztrál a statisztika. Természetesen nem ugyanennyi ember olvas minket a valóságban, hisz előfordul, hogy valaki egymagában végignézi a fél blogot, amikor rátalál. Ugyanígy gyakori eset az is, hogy egy internetes keresőmotor (pl. google) “hozza a látogatót” ide, aki esetleg nem is eleki témát keresett, hanem épp olyasmit, amiről írtunk oldalainkon. Ilyen, “külsős” olvasókat is vonzó, népszerű témák szoktak lenni például a vasutas írások, vagy a mezőgazdaságról szóló régi fotók.

Id. Klemm István lánctalpas traktorral és kezelőjével, 1958 körül
Id. Klemm István lánctalpas traktorral – másik népszerű téma a mezőgazdaság.

Jelenleg nagyjából kettőszázharminc cikkünk érhető el a blogon, melyeknek nagyjából a fele németül is olvasható az elekfotod oldalon. Fontos, hogy minden ugyanabban a formában kereshető és olvasható, mint amikor megjelent – a megjelenés dátuma nem számít.

Folyamatosan érkeznek olvasóinktól, egykori és jelenlegi elekiektől, és népszerű témának bizonyultak a különböző régi-új csoportképek. Sokan álmélkodva fedezik fel egykori óvodás vagy iskolás önmagukat, vagy találják meg régi barátaikat a több évtizedes fotókon.

A készítés során igyekszünk meggyőződni a közölt tények hitelességéről, és, ha csak lehetséges, megpróbáljuk kideríteni a fényképeken szereplő személyek kilétét. Az internet erre kiváló eszköz, hiszen gyakran kapunk értékes információkat olyan személyektől, akik már évtizedek óta nem élnek Eleken.

Cikkeink nagy része eleki kötődésű tényeken alapul, de a továbbiakban tervezzük irodalmi jellegű, fiktív “történetek” megjelentetését is.

Köszönjük olvasóink érdeklődését, és továbbra is szeretettel várjuk az Elek iránt érdeklődőket!

Klemm Tamás
az elekfoto szerzői nevében

Szerző: klemmtamas

Ich bin heute noch Brillenträger.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.