Tánciskola 1938 körül, 1945-ben és 1965-ben

A tánc, a szórakozás a mai fiatalok életének fontos része; nem volt ez másként a szülők, nagyszülők, dédszülők ifjúsága idején sem.

Az alábbi fényképek arról tanúskodnak, hogyan biztosították Eleken a múlt században- olykor nehéz történelmi időszakokban is- a kulturált szórakozást az arra vágyóknak. Meghatározta ez a község szellemi arculatát, társadalmi életét is.

Ifj. Gavanda Béla Tánciskolájának eleki résztvevői 1938 körül

Ifj. Gavenda Béla Tánciskolájának eleki résztvevői 1938 körül

Az első kép1938 körül készült, vélhetően a „Lange Gasse”-n (ma Lőkösházi út) lévő egykori Ipartestület épületében. Ifj. Gavenda Béla békéscsabai tánctanár oktatta ekkor az ifjúságot a tánc- és illemtan rejtelmeire. A 2. sorban jobbról a második fiatalember Radnai László, a negyedik Mahler/ Mester György, az eleki iskola későbbi tanárai, ekkor minden bizonnyal nyári vakációjukat élvező főiskolás diákok.
(A felső sorban balról az 5. személy talán Zöllner György, a Kétegyházi úton lévő egykori hengermalom tulajdonosának a fia.)

A Polgári Fiúiskola diákjai 1946-ban.

A Polgári Fiúiskola diákjai 1946-ban.

A Németországban élő Franziska Niedermayer szerint 1945-ben is volt tánciskola Eleken, amikor az oroszok/ szovjetek már a községben voltak. Ezen még ő is részt vett, aztán egy évvel később, 17 évesen családjával együtt szülőfaluja elhagyására kényszerítették.
Tánctanára Takács Klára (a későbbi Mester Györgyné) testnevelő tanár volt, aki a budapesti Testnevelési Főiskolán táncoktatást is tanult. Ezt a tudását felhasználva később számos szalagavató bálra, gyermek-színdarabba tanított be táncokat a diákoknak.
Ebből az időszakból csak egy, a Polgári Fiúiskola udvarán készült fénykép maradt fenn, vélhetően az 1946-ban végzett diákokat ábrázolja. Az első sorban balról a második Takács Klára tanárnő, középen Varga Sándor igazgató, mögötte Mahler György (osztályfőnök?).

Az 1965-ös táncvizsgabál az eleki kultúrházban.

Az 1965-ös táncvizsgabál az eleki kultúrházban.

Az 1963-ban indult gimnázium tanárai is nagy hangsúlyt fektettek a diákok sokoldalú képzésére, folytatták a jó hagyományokat. A 3. fénykép az 1965-ös táncvizsgabálon készült, melynek helyszíne a Kultúrház volt. A tánctanár ezúttal ismét Békéscsabáról érkezett.

Kategória: archiv, csoportkép, emberek, esemény, iskola, művészet, tánc, történelem
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Tánciskola 1938 körül, 1945-ben és 1965-ben bejegyzéshez

  1. Timár László (sz.: Elek 1946) szerint:

    Az eleki tánciskola 1938 körül képhez füzném, hogy az ülő sorban jobbról az ötödik édesanyám Tihanyi (Tisch) Olga (sz: Elek 1922) aki 1946-49-ig a kintzigi iskola tanítónője volt. Aki egyébként a korábbi írásokban gyermekfúvósként szerepelt Michael Tisch pikkolós unokája

  2. Visszajelzés: Húsvéti harangok – Elek, 1946 április | elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.