Gepidák, akik a mai Elek területén is éltek

Az egykori gepida királyság

Az egykori gepida királyság

Ha megnézzük ezt,  az egykori gepida királyságot ábrázoló térképet,  akkor igen szembetűnő,  hogy pl. a Kárpát-medence egy tekintélyes része is a fennhatóságuk alá tartozott,  az viszont a véletlennek tudható be,  hogy a keleti határuk szinte megegyezett a régi keleti magyar határral.

A gepidákról viszonylag keveset tudunk,  hisz magukról csak régészeti emlékeket hagytak az utókorra,  róluk főleg a bizánciak ,  gótok írtak. (Békés megyében viszonylag kevés gepida sírt találtak,  de valószínűleg jóval több a feltáratlan.)

Mivel egykoron Elek mai területén is éltek gepidák, így  a mostani elekieknek is illik egy kicsit többet tudni róluk!

Azt tudjuk róluk,  hogy keleti germán eredetűek,  a vandálokkal,  gótokkal álltak rokonságban. Az ő őshazájuk is Skandinávia,  de 260 körül már Erdélyben harcoltak a dákok ellen,  380 körül már elfoglalták a Maros és a Körösök vidékét is. 551-ben bizánci “segédlettel” a longobárdok legyőzték őket,  567-ben pedig az avarok győzedelmeskedtek felettük,  így a gepidák eltűntek,  mivel beolvasztották őket.

Milyenek lehettek a gepidák? A leletek alapján a régészek szerint ilyen lehetett a gepida embertípus:  zömök,  közepes termet,  robusztus testalkat.  A kezdeti nordikus típus a más népekkel való keverés miatt később megváltozott.

Gepida női viselet

Gepida női viselet

Főképpen a Tisza mentén tártak fel sok gepida sírt,  melyekből meg lehet állapítani azt,  hogy  fejlett volt a fazekasságuk, fém- és csontművességük.

Szolnoki (szandaszőlősi) lelet

Szolnoki (szandaszőlősi) lelet

Eleken a két világháború közötti időszakban a mai sportpálya és az országhatár közötti területen  találtak gepida sírokat,  agyagedényeket.

Jó tudni,  hogy egykoron élt itt egy fejlett kultúrával rendelkező nép, melynek tagjai lehet,  hogy nem testmagasságukkal tűntek ki,  de mégis komoly erőt jelentettek,  sőt nagyhatalmi  érdekeket is sértettek,  ami miatt el kellett tűnniük,  de hogy azért ez teljesen mégse történjék meg,  emlékük előtt most  jelképesen megemeltük nem létező kalapunkat.

Forrás:  Bánosi György-Veresegyházi Béla:  Eltűnt népek,  eltűnt birodalmak kislexikona.  Bp., 1999. 159 o

Erdmann Gyula-Havassy Péter szerk. :  Békés megye képes krónikája. Békésbsaba,  2001. 407 o.

Havassy Péter szerk. :  Eleki évszázadok. I. k. Elek,  200. 207 o.

Wikipédia

A fényképek lelőhelyei: Wikipédia,  www.jam.nyirbone.hu .

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: Rapajkó, történelem
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.