A templomi énekkar 50 évvel ezelőtt

Klemm Tamás

Nemrég látogatást tettem rokonaimnál, és újabb értékes képeket sikerült beszereznem.

Singer Ferenc, akinek ezüstmiséjéről már írtunk, édesapám nagynénjének nagybátyja, papi hivatása betöltése mellett szenvedélyes hobbi-fényképész volt, és szerencsére minden alkalommal, amikor csak Eleken járt, lelkesen fotózott. Így maradt ránk sok fénykép az 50-es-60-as évek Elekjéről. Ezek persze leginkább családi fényképek, amelyek nem feltétlenül valók közlésre, de vannak igen érdekesek is.

Nem tudni, neki köszönhető-e a már korábban bemutatott csoportkép a plébánián, vagy valaki más készítette őket, de most kiderült számomra, hogy ez a templomi kórust ábrázolja. Kaptam egy másik változatot a már bemutatott képből, bőséges információval ellátva, továbbá egy még érdekesebb, illetve legalábbis még régebbi másikat, amely ugyanazt a kórust ábrázolja, de még az ötvenes évek elején.

Időrendi sorrendben haladva, álljon itt az ötvenes évekbeli kép elsőként:

Az eleki egyházi kórus az 1950-es években.

Az eleki egyházi kórus az 1950-es évek (talán) első felében.

A képen levő emberek felsorolásában a képek tulajdonosa, Klemm Ferenc, illetve leánya, Hilda segédkeztek. Szerintük a következő személyek vannak ezen a fényképen:

Felső sor, balról jobbra: 1. Ismeretlen (második képen Kocsondiné mellett), 2., 3., 4. ismeretlen, 5. Hencz Imre, 6. Bender Ferenc, 7. ismeretlen.
Második sor, balról kezdve: 1. Bender Franciska, 2. Bender Veronika, 3. Strifler Franciska (1932-2002), 4. ismeretlen, 5. Singer Antalné Horváth Erzsébet (Batthyányi utca), 6. Pugymerné szül. Agárdy, 7. ismeretlen, 8. Pavelkáné Singer Anna (Kossuth utca), 9. (kicsit feljebb) ismeretlen, 10. Istenesné, 11. Hencz Imréné, 12. Dávid Rémuszné szül. Löffler Julianna, 13. ismeretlen (második képen alsó sor, 1.), 14. ismeretlen, aki Strifler Franciska barátnője volt, 15. Lujza tanító néni, 16. ismeretlen, 17. ismeretlen;
Ülő sor balról jobbra: 1. Agárdy Antal, 2. Strifler Ferencné szül. Singer Franciska, 3. Honos Ferencné. legjobb szoprán, 4. Farkas Istvánné, 5. Farkas István, kántor, 6. Bender Ferencné, 7. Szabó Józsefné (az első eleki veseátültetés donor alanya), 8. Szabó József.

A második fénykép a már korábban bemutatott, plébánián talált csoportképnek a tulajdonképpeni jobban sikerült változata, hiszen ezen a képen néhány személlyel többen vannak, illetve mindenki a fényképezőgépbe nézett.

Eleki templomi kórus, 1964 körül

Eleki templomi kórus, 1964 körül

Ezen az újabb fotón a következő személyek láthatóak:

Felső sor balról: 1. Dörnyei János, legjobb basszus énekhang, 2. Bender Ferenc, 3. Agárdy Antal, 4. ismeretlen, 5. Halasi (Hauck) György, 6. ismeretlen.
Második sor balról: 1. Radnai (Reisz) Lujza, 2. Ament Kornélia, félig mögötte 3. Bender Franciska, 4. Kocsondiné Irén, 5. hátul ismeretlen férfi, 6. Wittmann Ferencné „Rizus”, 7. Strifler Ferencné szül. Singer Franciska (Singer Ferenc plébános testvére), 7. Halasi (Hauck) Györgyné, 8. előtte félig látszik: Ismeretlen, 9. ismeretlen előtte 10. Brandt Mária, későbbi Abonyi Józsefné, 11. Honos Ferencné, a legjobb szopránhang tulajdonosa, 12. Özv. Farkas Istvánné, akinek férje, Farkas István a kántor volt, és a másik képen még szerepel, elöl. 13. Kalász (Groh) Teréz, egykori apáca, 14. Ament Éva, 15. a szélen levágva egy tanítónő, Lujzi néni, aki a 2-es óvoda mellett lakott.
Ülő sor: 1. Ismeretlen, 2. Csizmadia József, 3. Ruck atya, 4. Wagenhofer atya, 5. Bender Ádám harangozó.

Köszönöm Klemm Ferencnek és Klemm Hildának a szép képeket és az adatokat!

A fényképekkel, hiányzó nevekkel kapcsolatos észrevételeket elküldhetik hozzászólás formájában, vagy a kapcsolatfelvételi űrlap segítségével.

Hírdetés

elekfoto névjegye

Fotos aus Elek, fényképek Elekről
Kategória: archiv, család, csoportkép, egyház, esemény, szakma, történelem
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) A templomi énekkar 50 évvel ezelőtt bejegyzéshez

 1. Dávid rémusz szerint:

  Üdvözlök minden elekit és a szerkesztőt, akinek gratulálok munkájához!

  Az énekker második képén szerintem / első sor negyedikként ismeretlennek jelölt személy/ Rubás János Bácsi,aki a Hősök utca 17. szám alatt lakott. Ha tévedtem, elnézést mindenkitől!
  Tisztelettel:
  Römi

  • elekfoto szerint:

   Rendben, köszönjük szépen! Nemsokára módosítom a szövegeket. Üdv, KT

   • Agárdy Irén szerint:

    Szia Tamás!! Én Agárdy Irén vagyok és szeretnék szólni, hogy a képeken látható Agárdy József…az az én nagytatám volt. De ő nem Agárdy József, hanem Agárdy Antal volt. Agárdy József az az én bátyám. Köszönöm a javítást. Üdv: Agárdy Irén.

   • klemmtamas szerint:

    Rendben, ilyen tévedések előfordulnak. Köszönöm az észrevételt – ki fogom javítani nemsokára! Ha van érdekes fényképed – legyen rajta bármi -, várjuk szeretettel, a hozzá mesélhető sztorival együtt! 🙂
    Üdvözlettel, KT

 2. Császárné Sólyom Judit szerint:

  De sokat huncutkodhattunk a harangozáskor nyaranta ha Ádi bácsi jó kedvében volt.
  Csüngtünk a kötélen ketten, hárman de a gyerekek súlyától a harang meg se nyikkant.

 3. Dr Raport Ferenc szerint:

  Kedves Tamás!
  Az egyházi kórus képeihez teszek néhány megjegyzést.
  Dávid Röminek igaza van: akit Ő megjelölt az valóban Rubás János. A második képen az ülő sorban első: Zilahi Zielbauer György — az első képen Dné Löffler Juliska mellett van.
  Honos Ferencné Jávor Jaeger (ejtsd: Jéger) Vernika sz. Elek l906 + Elek l995 — az én nagynéném. Hosszú ideig volt a kórus tagja. Szoprán énekhangjáról mindenki tudott Eleken. Úgy tudom, hogy minden vasár- és ünnepnapon szerepelt a kórus a templom karzatán (“a kóruson”). Bizonyos rendszerességgel tartottak “Kántorpistabácsival” próbákat, ezeken a kántor úr a nagynénémmel szóló éneklést is betanított és gyakoroltatott, ugyanis ünnepélyes alkalmakkor szóló betét is be volt iktatva a kórus szerepébe. A szólót Veronka néném mindig jól abszolválta, ami Neki sikerélményt jelentett és érzékeltem, hogy büszkeséggel is eltöltötte.
  A képeken látható kórustagok némelyek arcról ismerősek nekem, akiknek a nevét is tudom, ők már Klemm Hilda illetve Klemm Ferenc által meg vannak adva, de a többiek nevére vonatkozóan én sem tudok már segíteni.
  Ennek az is a magyarázata, hogy mi a szüleimmel hosszabb ideig Gyulán laktunk, ahol iskolába jártam. Amikor aztán visszakerültem a szüleimmel Elekre, már középiskolás és egyetemista voltam, a nyarak is nagyrészt a gyakorlati feladataimmal teltek, így a szomszédokon (pl. Nádor Gyöngyi fogorvos doktor és testvérei) kívül a feleségem révén a tantestületből többeket, és természetesen Wagenhoffer Ede főesperes urat, Farkas kántor urat ismertem. Előbbi komoly, nyílt szívű, barátságos ember, utóbbi főként a kedélyessége révén emlékezetes számomra. Ezért van az, hogy több ember Eleken ismer engem, de én sajnos nem ismerem fel, amiért kérem, bocsássanak meg. Vannak, akik megszólítanak, aminek mindig nagyon örülök, kérem is, hogy ezt tegyék is meg, akik megismernek. Habár szinte már csak sírt gondozni járunk Elekre Gyuláról, ahol most is lakunk. De nem szakadt meg teljesen a kötődésünk Elekhez. A Mester család fiatal tagjaival gyakran beszélünk, találkozunk, főleg a feleségemmel való rokoni szálak okán is. De járnak, főként jártak Elekről sokan ide dolgozni, többen a Húskombinátba. Velük olykor találkozva is elbeszélgetünk.
  Amióta rátaláltunk e technikai csodára, amit éppen most veszünk igénybe, minden fejezetét, minden sorát érdeklődéssel olvassuk és megbeszéléssel nyugtázzuk és köszönjük az Önök ebbéli lelkes tevékenységüket. Nagyon értékesnek és értékelendőnek ítéljük és tartjuk ezt a szorgalmas munkát?,foglalatosságot?, hobbit?, amit ezzel — a mi örömünkre – végeznek.
  Tisztelettel és szívélyes üdvözlettel: Dr Raport Ferenc Gyula, 2013. március 24-én.

  • klemmtamas szerint:

   Kedves Rapport úr!
   Magam és szerzőtársaim nevében köszönöm szívélyes levelét!
   Mindig örömmel tölt el bennünket, ha tetszésre talál gyűjtő- és alkotómunkánk.
   Ön jól fogalmaz, amikor hobbiként jelöli meg, amit itt teszünk – hisz mindegyikünk kedvtelésként vesz részt a munkálatokban.
   Nagy segítségünkre van mindig, ha a tisztelt Olvasóink is hozzájárulnak ehhez, akár egy-két dicsérő szóval, akár érdekes képekkel, történetekkel.
   Így ők is részeseivé válhatnak mindenki közös szórakozásának. Így tett most Ön is, amit szívből köszönünk!

   Üdvözlettel,

   Klemm Tamás
   elekfoto

 4. klaramester szerint:

  Kedves Tamás!
  A fénykép alapján úgy gondolom, hogy a 2. kép középső sorában a jobb szélről a 3. nőalak Post Veronika Mária Szerafina (1918, Elek -2005, Budapest) lehet, aki az 50-es évekig, a rend feloszlatásáig a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek tanárnőjeként Kiskunfélegyházán élt és dolgozott.
  Némi hányattatás után a 60-as években Újfehértón munkát kapott mint általános iskolai földrajz-rajz szakos tanárnő.
  Gyakran látogatott Elekre, édesapánknak unokatestvére, nekem bérmakeresztanyám volt.
  Kalász (Groh) Terézt nem ismertem, lehet persze, hogy tévedek a vélt hasonlóságban .
  Mester Klára

 5. Rotyisné Nelly szerint:

  Az első álló sorban, a negyedik kislány Csizmadia József és Ruck Atya között Áment Gabriella áll.
  Nagyon örülök ennek a képnek!
  Szívélyes üdvözlettel: Rotyisné Nelly

 6. Rotyisné Nelly szerint:

  Az első álló sorban a negyedik kislány Csizmadia József és Ruck Atya között Áment Gabriella áll.
  Nagyon örülök ennek a képnek!
  Üdvözlettel: Rotyisné Nelly

 7. Visszajelzés: Schneider Katinka esküvője – Elek, 1960. július 9. | elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.