Strifler Pál 90 éves – Isten éltesse!

Paul Strifler valószínűleg a kevés eleki egyike, akik tehetségüknek köszönhetően

Göncz Árpád kezet fog Strifler Pállal

Göncz Árpád kezet fog Strifler Pállal

szakterületükön eljutottak a a csúcsra. Elmondhatjuk, hogy szakmájában világhírre tett szert, amire a mai Eleken is büszkék lehetünk!

Az anyakönyvi bejegyzés szerint Strifler Pál Ede 1922 augusztus 2-án született Eleken. Szülei Strifler Pál gépész és Klemm Franciska voltak. 

Az újszülöttet az akkori plébános, Reibel Mihály (1889-1959) keresztelte meg. A család akkoriban a Pestis sor 673 alatt lakott (ma Zalka utca). Utólag azt is bejegyezték az anyakönyvbe, hogy Strifler Pál 1955. július 19-én a németországi Steinhausenban feleségül vette Ingeborg Magdalena Schmidtet. Házasságukból két gyermek született.

Strifler Pál polgári iskolába Eleken járt,  kiváló eredménnyel Gyulán érettségizett,  majd pedig 1940-ben a budapesti műszaki egyetemen kezdte el tanulmányait,  amit 1944-ben meg kellett szakítania,  mivel bevonult az akkori magyar honvédségbe.

A II. világháború után azonban az egyetemi tanulmányait nem tudta folytatni Magyarországon, 1950-től Németországban, Untertürkheimban a Daimler-Benznél haszonjárművekkel kezdett foglalkozni.

1973-ban a karlsruhei egyetemen mérnökdoktori címet szerzett, 1989-ben pedig az aacheni egyetem tiszteletbeli professzorrá választotta.

Strifler Pálnak 33 publikációja és 26 találmánya létezik. (Kutatási területe a haszonjárművekhez kötődik.) 1988-ban igazgató is volt a Daimler-Benz -gyárban.

Számos szakmai társaság tagjává választotta Nyugat-Európában,  az USA-ban,  de Budapesten is.

1989. április 29-én, tehát egy nagyon is történelmi időpontban megválasztották a Baden-Württemberg központú magyarországi németek szövetségének az elnökévé, egészen 1994-ig töltötte be ezt a fontos tisztséget.

Jól tudott élni ezzel  a lehetőséggel is,  hisz pl. ekkor sok magyar-német testvérvárosi kapcsolat jött létre,  mindkét fél megelégedésére lezajlott a kárpótlás is.

Több mint jelképes volt az is,  amikor 1990-ben Strifler Pál elültetett egy olyan,  az eleki temetőből származó facsemetét a leimeni emlékkő mellé,  ami ma is a megbékélést és a a barátságot jelképezi!

Mint egykori “gyakorló” politikus (is) jól látja át a közelmúlt nagypolitikai változásokat,  bölcsen a jelenre és a jövőre teszi a hangsúlyt.

1991. május 8-án Bebenhausenben találkozott Göncz Árpád (1922-) akkori magyar köztársasági elnökkel is. (A fényképen ő köszönti G. Á.-t.)

A sors kegyes volt hozzá, hisz megélte a közép-európai kommunista rendszerek összeomlását,  sőt bizonyos mértékben az új magyar rendszer formálójává is válhatott.

Strifler Pál tevékenységére a koronát a kecskeméti Mercedes-gyár megnyitása tette rá,  hisz neki is köszönhetjük,  hogy ez a világmárka megjelent hazánkban. (S. P.  Békés megyében  gondolkodott,  de a kedvezőtlen feltételek miatt erre nem kerülhetett sor!)

Kár,  hogy az idei világtalálkozón nem kapta meg az Elekért emlékérmet…

Ő sem szakadt el soha Elektől,  hisz pl. több világtalálkozón is jelen volt,  Elekhez kötődő írásait magyarul is olvashatjuk.

Jó lenne,  ha a közeljövőben ő is megkapná a legmagasabb eleki elismerést,  hisz aligha van nála olyan személy,  aki ezt jobban megérdemelné!

Források:

Strifler,  Paul:  Elek településképének főbb jellemzői a századfordulón, In:  Havassy Péter szerk.:  Tanulmányok Elek történetéhez. Elek, 2002. 223 o.

Strifler,  Paul: Der politische Wandel in Europa-Politikai fordulat Európában. In: Ament,  Joschi és mások által szerk.:  Wir sind alle Eleker-Mindannyian elekiek vagyunk.  Sinsheim-Elek, 2010. 250 o.

Loderer,  J. Klaus:  Paul Strifler 90. In:  Unsere Post. Ostfildern, 2012. Juli

Rapajkó Tibor

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: archiv, emberek, esemény, ipar, Rapajkó, szakma, technika, utazás
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Császárné Sólyom Judit szerint:

    Sajnálattal vettük halálhírét a közelmúltban.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.