Tímárné Riha Ilona (1909-88), akiről alapítványt neveztek el

Riha Ilona  tíz éves volt,  amikor szülei Máriaradnáról Elekre költöztek. Az édesapja,  Riha Mihály (1874-1963) főszolgabírói (járási) tisztviselőként dolgozott,  az édesanyja pedig Marsálek Ilona (1881-1964) volt.

Riha Ilona 2. osztályos diákjai körében 1941-ben, a templom melletti általános iskolában. Tőle balra a harmadik kislány Mag Valéria.

Riha Ilona 2. osztályos diákjai körében 1941-ben, a templom melletti általános iskolában. Tőle balra a harmadik kislány Mag Valéria.

A tanítóképzőt egy pesti egyházi iskolában végezte el,  utána egy ideig munkanélküli volt,  majd az eleki polgáriban kezdett tanítani,  illetve később az általános iskolában alsó tagozaton.

A férjétől 1961-től élt külön,  de nem vált el.   Idősebb korábban a lottón négyese volt,  ebből vett egy házat a Bajcsy-Zsilinszky utcában,  ami ma is  áll.

Halála után a vagyona az önkormányzaté lett,  néhány festménye ma is a városházán található,  könyvtárának egy része pedig a városi könyvtárban található.

Az eleki önkormányzat R. I.  vagyonából egy alapítványt hozott létre,  melyből minden évben  a legjobb tanulókat tudják támogatni.

Egész életében hűen kitartott nézetei mellett,  a rendszerváltoztatást azonban már nem élte meg!

Riha Ilona sírja az eleki temetőben

Riha Ilona sírja az eleki temetőben

(Forrás:  a Reibel Mihály Művelődési Ház és Könyvtár.)

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: archiv, család, iskola, Rapajkó, történelem
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.