Utcanevek régen és ma

A településeken régen nem voltak utcanevek, és az ingatlanok a beazonosításhoz csak egy-egy számot kaptak. Ez a gyakorlat például Erdélyben a kisebb falvakban még ma is bevett szokás. Később már az egyes utcákat “becenévvel” illették, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni őket egymástól. Ezek a kezdeti utcanevek még nagyon gyakorlatiasak voltak, az adott utcára vagy az ott lakókra jellemzően alakultak ki például: hosszú utca, széles utca, görbe utca stb., de a számozás még a régi maradt. Végül  kialakult a mai gyakorlat, minden utca saját nevet és egytől kezdődő növekvő számozást kapott. A régi számozási gyakorlat pedig megmaradt a földhivatali nyilvántartásnál, ezek lettek a mai helyrajzi számok.

Az utcanevek idővel szinte minden nagyobb történelmi eseményt követően megváltoztak, az éppen aktuális politikai irányzathoz módosultak. Így volt ez a II. világháború után és a rendszerváltáskor is. Most ismét felmerült ez a “téma”. A 2012. évi CLXVII. törvény rendelkezik azon “önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról” amelyeket nem javasolnak, vagy használhatóak, de aggályosak vagy éppen használhatónak tartanak közterületek elnevezésére.

Ebből az apropóból gondoltam, hogy érdekes lehetne áttekinteni néhány utca elnevezésének történelmét. Ehhez két térképet vettem alapul. Az egyik egy 1937-es eleki térkép, a másik egy 1972-es képeslap Elek térképével.

Elek_1937-B

1937-es településtérkép

Nézzük meg néhány utcának a mai elnevezését, majd hogy hogyan hívták 1972-ben és hogyan hívták 1937-ben. Az 1937-es térképen az utcanév mellett zárójelben az a “becenév” is szerepel amelyet az itt új hazát lelt svábok adtak az utcának. Ezt a nevet tekinthetjük az adott utca első elnevezésének.

elek-1972-b

1972-es képeslap településtérképpel és képekkel

Szent István utca (ma élő elnevezés) – Marx út (1972-beli elnevezés) – Szent István utca (1937-beli elnevezés)

Táncsics utca – Malinovszkij utca  – Dr Gaál Jenő utca  (Kreuz Gasse)

Lőkösházi út – Beloiannisz út – Báró Harruckern György utca (Lange Gasse)

Dózsa György utca – Dózsa György utca – Striefler utca

Ady E. utca – Ady E. utca – Wittmann utca

József Attila utca – József Attila utca – Apponyi Albert utca

Zalka M. utca – Zalka M. utca – Pestis sor

Kun B. utca – Kun B. utca – Virág utca (Blumen Gasse)

Semmelweiss utca – Semmelweiss utca – Szél András utca (Abend Gasse)

Bajcsy Zs. utca – Bajcsy Zs. utca – Ferencz József utca

Kígyó utca – Lenin utca – Báthori István utca (Schlangengasse)

Ottlakai út – Felszabadulás útja – Báró Eötvös József utca

Névtelen utca (Arany J. utca és a Bajcsy Zs. utcák közt) – Névtelen u. – Damjanich utca

Csak néhány utcanevet emeltem ki. Vannak olyan utcák amelyek elnevezését 1937 óta nem változtatták meg, például Arany János utca (Hermann Gasse), vagy a Zrínyi Miklós utca (Frosch Gasse) stb. . Jól látható, hogy szinte az összes olyan utca, amely az “ófaluban” található, rendelkezett külön német elnevezéssel is.

Gaal utca-b

Dr Gaál Jenő utca vagy régi sváb nevén Kreuz Gasse (Kereszt utca)

Érdekes a Zalka Máté, Mező Imre, Kun Béla, Fürst Sándor és a Sallai elnevezések további sorsa…. A Magyar Tudományos Akadémia álláspontját közzé tette az utcanevekkel kapcsolatban: http://mta.hu/data/cikk/13/13/63/cikk_131363/Onkenyuralmi_nevek_egyesitett_tabla.pdf

Fő tér

Az 1937-es térképen a fontosabb hivatalok is fel vannak tüntetve.

Ha végignézzük az eleki utcaneveket, sajnos meg kell állapítani, hogy jelenleg nincsen olyan utca amelyet egy neves eleki származású, vagy Eleken élő személyről neveztek volna el. Pedig 1937-ben még volt például Dr Gaál Jenő utcánk. A neves személyiségeinkről való elnevezés egyfajta tiszteletadás és megemlékezés is lehetne mondjuk egy neves képviselő, egy tanár, egy iskolaigazgató, egy plébános vagy akár egy orvos előtt. Emléktábláink már vannak, de utcaneveink még nem. Talán az ő személyiségük időt álló is lenne, hiszen ők Elekért dolgoztak, a településünkért éltek, nem a “nagy politikáért” és a pártokért. Ha mi nem becsüljük meg az emléküket, akkor a “nagy politika” nem fogja.

Időtálló lehetne még az “ősi” sváb elnevezések visszaállítása is. Erre viszont van már példa, a Kígyó utca esetében. A Kígyó utca német elnevezése régen Schlange volt (magyarul kígyót jelent) amit a Lenin utca elnevezés módosításakor kapott vissza.

Ha nevet kell váltani talán a Kun Béla utca is egyszer ismét Virág utca (Blumen Gasse) lesz vagy egy híres elekiről nevezik majd el?

Wittmann Attila

Hírdetés

wittmannattila névjegye

Szabadidőmben helytörténetet kutatok.
Kategória: archiv, épületek, emberek, közigazgatás, politika, rólunk, történelem, Uncategorized
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Utcanevek régen és ma bejegyzéshez

  1. Császárné Sólyom Judit szerint:

    Édesanyám /Mag Valéria/ minden alkalommal, ha a temetőbe megy Elekre, keresi a szemével, hogy a Zalka Máté utcanév helyén valami változás történne. Az emlékkereszt is áll még, mint tudjuk, az utca végén, visszakaphatná a Pestis sor nevet. Hány év telt el a rendszerváltás óta, ideje lenne rendbe tenni ezeket.
    Gondolatébresztésnek ez a cikk is talán már elegendő az illetékesek felé is.

    • klemmtamas szerint:

      Zalka Máté még a kevésbé “kompromittált” hősökhöz tartozik talán, bár szorosan köthető egy politikai irányzathoz, amely manapság nem “divatos”. A régi utcanevek sokkalta pragmatikusabbak voltak, tekintve, hogy a hely valamilyen jellegzetessége miatt nevezték el őket a helybeliek. Talán bölcs lenne tényleg ehhez visszatérni, mindenféle “lejáró szavatosságú” fontosember neve helyett, akiknek semmi közük sem volt magához a településhez. Persze ez nem kérdőjelezi meg Kossuth Lajos, Széchenyi István vagy az aradi vértanúk nevének használhatóságát, de Kun Béláét, Bajcsy-Zsilinszki Endréét, Mező Imréét és Zalka Mátéét mint utcanevet annál inkább. Ha Münnich Ferenc visszaadhatta helyét a Télnek (Wintergasse) , az író Maxim Gorkij a Tavasznak, Beloiannisz Lökösházának, akkor ezek miért nem?

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.