Békés megyében lezuhant repülőgépek

A Nagy Gyula Területi Múzeum (Orosháza, Dózsa Gy. u. 5.) kiállítást szervez “Nekünk roncs, nekik temető” címmel. A téma a második világháború idején Békés megyében lezuhant repülőgépek, illetve pár magyarországi repülőgép roncs darabja is bemutatásra kerül. Sajnos a hely szűke miatt csak lemezeket, és kisebb darabokat láthat majd az érdeklődő.

Tavaly ősszel alakult meg a “Patina” Hely- és hadtörténeti Kutató Egyesület kétegyházi székhellyel. Az egyesület célja, hogy a hely- és hadtörténet iránt érdeklődő kutatókat összefogja és munkájukat segítse. Az egyesület és tagjai szoros együttműködésben állnak a Munkácsy Mihály Múzeummal, így megfelelő szakmai segítség mellett, a fémkeresős kutatásokhoz is megkapták a szükséges hatóságtól az engedélyeket. Az egyesület “kutatási területe” kiterjedt, van tagja Kétegyházáról, Kevermesről, Gyuláról, Nagygyantéról, Békéscsabáról és Tokai Lajos elnökhelyettes személyében Elekről is.

Az orosházi kiállítás Békés megyei részének életre hívásában két egyesületi tag is részt vett. Domokos Ferenc évek alatt összegyűjtött anyagának is köszönhetően látható lesz egy Békés megye térkép, amelyre feltüntettük az összes megyénkben lezuhant repülőgép földet érési helyét, amiről ma tudomásunk van. Így Elek is jelölve lesz. Sajnos csak levéltári információnk van az Eleknél lezuhant szovjet repülőgépről.

Polikarpov, Po-2 (Forrás: http://rchangar.hu/polikarpov-po-2-biplan )

Ezek szerint a 392. NBAP ezred, 6439 gyári számú, Po-2 éjszakai bombázója 1944. október 6-án zuhant le Eleknél. A pilóta Vladimir Jevgenyevics Rombajev, meghalt. A temetőben eltemetett szovjet katonák síremlékén nem szerepel a neve. Talán azért is ilyen rejtélyes a történet, hiszen az éjszakai bombázók általában este, sötétben repültek. Éjjel pedig még béke időben is kevesen mászkálnak, hát még háború idején… Így talán érthető is, hogy miért nem volt szemtanúja az esetnek, miért nem tud senki sem a gépről. De a reményt nem adjuk fel. Hátha egyszer majd ennek a történetnek is a végére tudunk járni.

A kiállítás 2018. január 13-ig látogatható. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Wittmann Attila

wittmannattila névjegye

Szabadidőmben helytörténetet kutatok.
Kategória: emberek, esemény, háború
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.