Kategóriák
archiv család csoportkép esemény szakma tájkép történelem technika természet

Aratás 70 évvel ezelőtt

Az 1930-as években készültek a következő szép, aratást bemutató fotók, valószínűleg a már említett Singer plébános keze által.

Az akkori “kombájn” egy állva dolgozó, gőzhajtású cséplőgép volt, melyet béreltek a gazdák, mindenki sorban, egymás után vette igénybe, előjegyzés alapján.

Ez a gőzgép hajtotta meg a cséplőgépet. A nagy meghajtókeréken látható az ékszíj.
Ez a gőzgép hajtotta meg a cséplőgépet. A nagy meghajtókeréken látható az ékszíj.

A meghajtóerőt a csépeléshez egy amolyan gőzmozdony jellegű masina szolgáltatta, melyekből manapság néhányat meg lehet még tekinteni az ópusztaszeri emlékpark szabadtéri gépmúzeumában. (http://www.opusztaszer.hu). Voltak is időnként nagy tűzesetek amiatt, mert begyulladt a száraz szalma a gőzgép tüzétől.

A terményt (a képen gabona látható) kézzel kaszálták, majd kézzel cipelték a kévéket a géphez.

Az aratás alapművelete a kaszálás és a kévék összehordása volt.
Az aratás alapművelete a kaszálás és a kévék összehordása volt. Jó sok munka volt egy nagyobb földön, 1939 körüli a kép.

Érthető, hogy régebben miért élt meg több ember a földek műveléséből… Ma egy kombájn talán 20 ember és néhány ló munkáját is elvégzi – hiába, haladunk a korral.

Strifler család arat 1939 körül
A Singer-Strifler család arat 1939 körül - zsákokkal, mögöttük a cséplőgép látható

Érdekes, és ezt a Claas honlapján olvastam még régebben, hogy a kombájnban forgó dob ( a cséplődob) ötlete még a XVIII. századból származik… a nagy francia forradalom idején találták ki a konstrukciót. Tehát a mai óriás csoda betakarító-masinák a gépezetük mélyén hasonló szerkezettel dolgoznak, mint 200 éve!

Ezen a képen jobban látszik maga a cséplőgép, tetején a munkásokkal.
Ezen a képen jobban látszik maga a cséplőgép, tetején a munkásokkal.

Aratás van most is, csak éppen a kukoricának van itt az ideje. Azért a hangulatot visszaadják rendesen ezek a búza betakarítását mutató képek is.

Köszönjük a szép képeket Klemm Ferencnek!

Hírdetés

Szerző: elekfoto

Fotos aus Elek, fényképek Elekről

2 hozzászólás a(z) “Aratás 70 évvel ezelőtt” című bejegyzéshez

Tamás, gratulálok. Nagy örömmel nézegettem ezeket a régi fotókat ,sok ismerőst fedeztem föl köztük.Fölidézte a gyermekoromat, s öröm volt látni azt a tantestület, tanárokat,tanárnőket akik engem még tanítottak.Radnai tanítónénit aki első osztályban tanított a betűvetésre,Riha tanítónénit,aki másodikban tanított,Gyurcsi tanár urat a volt osztályfőnökömet és sorolhatnám a többieket akik rajta vannak a képen.Nagy öröm volt számomra látni a régi iskolámat a régi Polgárit, a templom meletti iskolát. a régi zárdát, a volt vasútállomást és azokat a régi épületeket,amellyek már rég nincsenek. Köszönöm N E K E D ! üdv.Az Eleki Mikulás.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.