Kategóriák
album archiv emberek esemény mezőgazdaság szakma tájkép történelem technika természet

Őszi földmunkák, 1958 körül

Klemm Tamás

Itt az ideje a talaj-előkészítő munkálatoknak – az aratás mozgolódása után most ez köti le a mezőgazdasággal foglalkozókat. Jönnek-mennek a nagy gépek, jellemzően komoly talajlazító, tárcsázó eszközökkel felszerelve.

A munkafolyamat időtlen idők óta meghatározott módon zajlik, csak éppen egyre modernebb a hozzá használható technika.

Nem olyan régen még lehetett látni működés közben a képen látható lánctalpas gépszörnyet Eleken és környékén. A legendák szerint valamilyen második világháborús harctéri eszköz alvázára épültek ezek a traktorok. Egy ilyennel esett meg az a történet, mely szerint a traktoros alkoholos befolyásoltság és/vagy egyszerű fáradtság miatt elszundikált szántás közben, majd pár perc múlva arra ébredt fel, hogy éppen egy romániai tanya felé tart. Még időben megállította a gépet, így csupán az államhatáron és néhány földön szántott keresztbe egy igen hosszú barázdát… biztosan okozhatott némi bonyodalmat a határőrizeti szerveknek.

Id. Klemm István lánctalpas traktorral és kezelőjével, 1958 körül
Id. Klemm István lánctalpas traktorral és kezelőjével a határban, 1958 körül

A képen idősebb Klemm István, a termelőszövetkezet egykori agronómusa, valamint a tsz egyik traktorosa látható, amint rövid pihenőt tartanak a földmunka közben. Sajnos nem tudjuk pontosan, mikori a kép – valószínűleg az 50-es évek közepe, vége felé készülhetett.

Szerző: klemmtamas

Ich bin heute noch Brillenträger.

2 hozzászólás a(z) “Őszi földmunkák, 1958 körül” című bejegyzéshez

A gépszörny egy Sz-80, vagy Sz-100-as, lánykori nevén Sztalinyec. Annyi köze van a háborúhoz, hogy ennek a típusnak az elődjét -Sz-65- használta az orosz lövegvontatásra. Archív felvételeken lehet vele- illetve a kabin nélküli változattal- találkozni. Édesapám is ilyen géppel dolgozott a ’60-as években Somogy megyében.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.