Bauer Ferenc, a növénynemesítő

Rapajkó Tibor

Bauer Ferenc 1919. augusztus 28-án született Eleken. Az anyakönyvi bejegyzések szerint a család akkor a Gyulai u. 170. szám alatt lakott,  ami ma valószínűleg  a  21-es házszámnak felel meg. Az édesapja,  Bauer Ferenc gazdasági alkalmazott ebben az időszakban, az édesanyját pedig Mahler Franciskának hívták. A keresztelő pap neve is híres,  dr. Csepregi Imre,   egykori eleki plébános (1913-31) és helytörténész.

A család nem sokkal később Medgyesegyházára költözött,  így a kapcsolata gyakorlatilag megszűnt Elekkel.

Bauer Ferenc 1942-ben

Bauer Ferenc 1942-ben

Tanulmányait a háború alatt kezdte el,  amit csak katonai szolgálata, sebesülése után,  1946-ban tudott befejezni. 1961-ben doktorált, 1978-ban pedig a mezőgazdasági tudomány doktora lett,  de tanított a kecskeméti főiskolán is.

Foglalkozott ciroknemesítéssel,  írt könyvet pl. növénytermesztésről és talajerő-gazdálkodásról is. Jelentőségét azzal is bizonyítani lehet,  hogy életrajzát tartalmazza A Révai Új Lexikonának II. kötete is,  mely Szekszárdon jelent meg 1998-ban,  tehát még B. F.  2003. augusztus 26-i halála előtt!

Személyét források alapján az Eleki Krónika 2005. november 10-i lapszáma is (www.elek.hu) méltatta. A most közölt fénykép,  illetve annak másolata 1942. augusztus 15-én készült Debrecenben. Reméljük,  hogy egy kicsit mi is hozzájárultunk egy nagyszerű eleki emlékének megőrzéséhez!

elekfoto névjegye

Fotos aus Elek, fényképek Elekről
Kategória: archiv, család, emberek, Rapajkó, szakma, történelem
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.