Törzsök Attila és az eleki énekkarosok

Klemm Tamás

Sok éve már, hogy itt hagyott bennünket egykori remek karvezetőnk és ének-zenetanárunk, Törzsök Attila.
Neki köszönhető, hogy sok eleki máig szereti a zenét. Ő volt az Éneklő Elek rendezvénysorozat fő szervezője és motorja. Számtalan nagy sikerű előadás volt köszönhető neki, kórustalálkozóktól a különféle ünnepi műsorokig.

Eleki vegyeskar, talán 1980 körül

Eleki felnőtt vegyeskar, 1980 körül

A tanár úr órái mindig felüdülést jelentettek, nem csak akkor, amikor a hangulat úgy hozta, hogy a szorosan vett énektanítás helyett érdekes történeteket meséljen nekünk.

A művelődési ház színpadán énekel az eleki gyerekkórus, 1980 körül. Vezényel: Törzsök Attila

A művelődési ház színpadán énekel az eleki gyerekkórus, 1980 körül. Vezényel: Törzsök Attila

Nem csak a kedvenc csatahajós történeteit hallgattuk meg szívesen, de nagyon érdekesen tudott beszélni például kedvenc zeneszerző barátjánál, Bárdos Lajosnál tett látogatásairól is. Egyszer büszkén említette, hogy Bárdos még egy külön kórusművet is írt az eleki kórus számára.

Gyerekkórusának egykori tagjai sokat tudnának mesélni a hosszú énekpróbákról, amiket mustárevő szeánszokkal tarkítottak, a hangszálak karbantartása céljából.

Jómagam, bár nem voltam gyerekként az éneklés nagy híve, többször is szerepeltem az általa szervezett műsorokban, amelyek közül a legutolsó az 1988. március 15-i fellépés volt, melyet Gyulán tartottunk – ekkor már lehetett méltó ünnepséget szervezni március 15-ére. Ekkor a “kőművesállvány” színpadtechnikát is bevetettük. A szavalókórusban szavalva többed magammal kis híján megfagytam a napsütötte, ámde hideg napon, mert fehér ingünkre nem vettünk nagykabátot, de belülről fűtött a lelkesedés.

Törzsök Attila ünnepi virágcsokorral egy rendszerváltás utáni 1956-os műsor után

Törzsök Attila ünnepi virágcsokorral egy rendszerváltás utáni 1956-os műsor után

A kőművesállványos megoldás (egy kőművesállványon álltak a kórus tagjai, alul a zenészek) az első, 1990-es Eleki Világtalálkozón is szerepelt, a Hősök Ligetében tartott műsoron. A zenét ekkor Gulyás Levente szolgáltatta barátaival, aki több ilyen produkcióban is segítségére volt Törzsök tanár úrnak, és manapság a Jókai Színház karmestere és zeneszerzője.

Nem kétséges, hogy az eleki iskola egyik legszínesebb egyénisége volt Törzsök Attila, és igazán nagy kár, hogy olyan fiatalon itt hagyott bennünket.

Ég áldja ott fenn, Tanár Úr!

Köszönjük a képeket Törzsök Ildikónak, Tiba Andreának, és Rotyis Györgyné Ament Kornéliának. A képek ide kattintva egy külön albumban is megtekinthetőek.

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: album, archiv, csoportkép, emberek, esemény, iskola, művészet, történelem
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Törzsök Attila és az eleki énekkarosok bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Keressük – Önnek megvan? | elekfoto

 2. Andrásiné Fodor Rózsa szerint:

  Kóruspróba 1986 körül- korábban készült a fotó balról szopránosok (soprano), mezzoszopránosok (mezzo soprano), majd jobb oldalt altosok. kb. 1982-1983-ban készült.
  Felső sorban bal oldali képen ha még jól emlékszem Völgyesi Andrea, mellette ..nem tudom……., majd Kelemen Ágnes (vagy Kelemen Erika). A második sorban szintén bal oldalon szoprán sorban Fodor Rózsa, Baranyi Ibolya, Halasi Henriette, Ruck Ágnes.
  Harmadik sorban Ruck Katalin, ………..nem tudom………, Nádor Bernadett, ……………nem tudom….. Mezzoszoprán középső oszlop felső sor balról Kecskeméti Marianna, Zsóri Erika, Schneider Katalin. Második sor Ottlakán Mária, ………… nem tudom….., Halasi Beáta, ….nem tudom…. Harmadik sor Nedró Irén, …alatta a negyedik sorban Voller Gizella. Jobb oldalon az altosoknál a legfelső sorban balról Bereczki Sándor,…. nem tudom…., Kapocsán Zoltán, Molnár László. A legalsó sorban balról Szántó Erika, Vida Edina. Alulról a harmadik sorban középen Püspöki Helga.

 3. Andrásiné Fodor Rózsa szerint:

  Völgyesi Andrea mellett szerintem ahogyan jobban megnézem a képet Brandt Szilvia lehet.

 4. Andrásiné Fodor Rózsa szerint:

  Jó az oldal nagyon érdekes akinek van még több fényképe, az énekkarral kapcsolatban kérem tegye fel. Nagyon sok helyen szerepelt az eleki gyermekkórus, még rádió felvétel is készült
  Pál Olgával és Kővári Judittal Békéscsabán. Gyermekoperában Brandt Szilvia szólózott.

  • klemmtamas szerint:

   Kedves Rózsa!
   Lesznek még képek, és megfejtendő rejtélyek is – nemcsak kórus, de más témában is. Köszönöm az információkat!
   Üdv.,
   Klemm Tamás

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.