Ruck Franciska-egy fénykép az eleki temetőből

Mint minden temetőben,  az eleki katolikusban is,  van jó néhány olyan sírkő,  amelyen fénykép is található. Akárhogy is nézzük ezeket a régi,  többé-kevésbé megfakult fotókat,  a történelemnek valamilyen lenyomatainak tekinthetjük őket.

Jelképes módon ezek az egykori eleki németek még ma is ránk tekintenek a homályos múltból, mint például Ruck Franciska is.

Ha most mai szemmel megnézzük Ruck Franciska fényképét,  akkor talán azt modhatnánk róla,  hogy komoly, megfontolt fiatal nő lehetett,  aki a korabeli öltözet,  illetve a fekete szín dominanciája miatt idősebbnek tűnik valós koránál.

Valószínűleg nagyon szerethették, ha fontosnak tartották azt,  hogy személye ilyen módon “örök időkre”  megőrződjön.

A korabeli egyházi anyakönyvi bejegyzések alapján szerencsére azért néhány fontos dolgot sikerült megtudnunk róla.

A férje Strifler János volt,  de valószínűleg csak egy leányuk született,  Veronika  1915. április 12-én,  aki házasságot kötött 1932. március 15-én az 1908. szeptember 8-án született Bender Györggyel.

Ezt a házasságot azonban az édesanya,  vagyis Ruck Franciska már nem élhette meg,  mert korábban,  1929. április 3-án 35 éves korában tüdővészben maghalt. A halála előtt a Tavasz utcában (ma is az) lakott.

Most nem tudjuk megmondani,  hogy mi történt a családdal később,  csak azt,  hogy akkoriban még elég rosszak voltak a halálozási mutatók még felnőtt korban is,  de ez nyilván nem nyugtatta meg a családot,  mint ahogy az sem,  hogy a gazdasági világválság csak tovább nehezítette az életet Eleken is!

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: egyház, emberek, Rapajkó, történelem
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.