Kategóriák
épületek egyház emberek esemény művészet Rapajkó szakma

A nem régen megnyílt eleki cigány tájház az országban a második!

A tájház az ifj. Rozsdás János által készített faliképpel

2012. augusztus 16-tól új látványossággal lett gazdagabb városunk,  hisz ezen a napon átadásra került az eleki,  illetve általában a cigányságnak emléket állító cigány tájház.

(Hazánkban az első cigány tájházat a szabolcs-szatmár-bereg megyei Hodászon adták át még 2001-ben.)

Fontos kiemelni,  hogy önerőből valósult meg ez a nemes elképzelés, hisz  Erdődi Ferenc (1946-) és felesége,  Lakatos Julianna (1952-) az egykori szülői házat varázsolták újjá,  így megmentették az utókornak,  sőt be is  rendezték  a több évtizede gyűjtött tárgyakkal.

Erdődi Ferenc, Kalaman János, eleki plébános és Lakatos Julianna

A mostani tájháznak otthont adó épületet Lakatos Sándor (1910-86) még 1943-ban építette saját kezűleg!

A tájházban meg lehet tekinteni a következőket: a hálószobában pl. azt az ágyat,  ahol Erdődi  Ferenc is  született,  illetve azokat a kegytárgyakat,  melyek a cigányság vallásosságát hűen kifejezik.

A konyhában érdekes megnézni a kenyérsütéssel kapcsolatos használati eszközöket,  de itt láthatók azok a gyékényből készült tárgyak is,  melyeket egykoron az eleki cigányok készítettek.

A kamrában főképpen olyan használati eszközöket láthatnak az érdeklődők,  amelyek szintén az egykori eleki cigányságra volt jellemző,  pl. fúrók,  különböző nádvágó eszközök.

A tervekben többek között az szerepel,  hogy ki fogják állítani a helyi vályogvetéssel kapcsolatos eszközöket,  illetve egy echós szekeret,  ami viszont nem helyi hagyomány,  de a cigányság múltjához  hozzá tartozik.

A dolognak az is az érdekessége,  hogy  Erdődi Ferenc nem cigány származású,  de már gyermekkora óta voltak cigány barátai,  elmondása szerint a 41 évnyi boldog házassága alatt azonban  szívében már cigánnyá vált.

Ennek a sikertörténetnek,  vagyis a tájháznak  talán az lehet az üzenete,  hogy mindenhol van valamilyen érték,  amit be lehet mutatni,  nem kell mindent “fentről” várni,  így is lehet Elek,  de a cigányság  jó hírét kelteni,  hisz azóta már sokan keresték fel a tájházat,  sőt a Magyar Rádió egyik műsora is foglalkozott a témával.

A konyha a megnyitó napján

A Dankó utca 6. szám alatt található cigány tájházat bárki felkeresheti,  belépőt sem kell fizetni,  csak előtte kell jelezni a szándékot akár személyesen is (Dankó utca 4.),  mindenkit szeretettel fogadnak!

(A fényképek forrása:  kareszzsolez.)

Rapajkó Tibor

Szerző: rapajkotibi

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel.

Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.

Egy hozzászólás a(z) “A nem régen megnyílt eleki cigány tájház az országban a második!” című bejegyzéshez

A televízióban láttam ezt a riportot, elmeséltem a feleségemnek és a Neten megmutattam Neki ezt a kis bemutatkozót és le vagyunk nyűgözve. Csodálatos! A létrehozó házaspár élettörténete és mentalitása az egymás mellett élő más identitású emberekkel kapcsolatban példaértékű. Jó néhányszor jártunk már Gyulán és nem kimondottan a várfürdő miatt, hanem gyönyörű sokszínűsége és különböző nemzetiségű városrészei varázsoltak el bennünket. Ha legközelebb arra járunk nem fogjuk elmulasztani az önök által létrehozott gyűjtemény megtekintését. Tasi József és neje

Írja meg nekünk véleményét!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .