Kategóriák
csoportkép egyház emberek esemény

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

Az Országgyűlés tavaly december 12-én január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította.

Ebből az alkalomból szombat délután fél 4-kor egy kis megemlékezést tartott az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat, illetve az Eleki Németek Egyesülete.1-IMG_8609_kicsi

Koszorúz a polgármester úr és Pelle László iskolaigazgató
Koszorúz a polgármester úr és Pelle László iskolaigazgató

1-IMG_8613_kicsi 1-IMG_8615_kicsi 1-IMG_8626_kicsi

Az eleki polgárok körében megjelent Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Tolnai Péter, a Békés Megye Képviselő-testület Nemzeti és Etnikai Bizottságának elnöke, valamint Pluhár László polgármester úr is.

Az ünnepség Klemm Tamás beszédével kezdődött, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Ezután négy órai kezdettel az emléknapnak ajánlott misét tartottak a templomban.

A miséhez az egyházi kórus szolgáltatta a zenei aláfestést Aradi Zsolt kántor-karnagy vezetésével és orgonajátékával.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek!

Klemm Tamás beszéde az Eleki Németek Egyesületének honlapján olvasható.
Fotók: Wittmann László
A beol.hu rövid cikke a rendezvényről

Szerző: klemmtamas

Ich bin heute noch Brillenträger.

2 hozzászólás a(z) “A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja” című bejegyzéshez

Örömmel értesültem, hogy Eleken is megemlékeztek a helyi német lakosság 20. századi megpróbáltatásairól, gratulálok a szervezőknek.
Fontos, hogy a köztudatba bekerüljön a magyarországi németek elhurcolásának és kiűzetésének a története, hogy erkölcsi elégtételt kapjanak azok, akik mindezt ártatlanul elszenvedték.

Magam a budaörsi ünnepségen vettem részt január 20-án, ahol Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja, a következőt hangsúlyozta beszédében:

A köztudatban (ha ismert egyáltalán) összemosódik a Verschleppung és a Vertreibung/ Ausweisung fogalma, keverednek a mögöttes tények
.A Verschleppung a málenykij robotra (malenki robot), Szovjetunióbeli kényszermunkára elhurcolt emberek sorsát takarja. Kelet-Magyarországról, Romániából, Szerbia németek által is lakott településeiről kb. egy időben, 1945. januárjában vitték az embereket Ukrajnába háborús megváltás címén.
Pedig ekkor még nem is volt vége a második világháborúnak! Herta Müller Nobel-díjas írónő műveiben is visszatérő téma ez a kegyetlen sors.
A Vertreibung/ Ausweisung, „kiűzetés” Németországba 1946-ban történt, Budaörsről januárban, Elekről ápr. 10- és máj. 6 között.

Az elekiek történetét a leghitelesebben Johann Stöckl-Franz Brandt adja vissza Die Geschichte der Gemeinde Elek (Elek története) c. könyvében (141, 145. o.)

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.