Kategóriák
archiv esemény irodalom művészet politika Rapajkó

Az Elek és Vidéke volt a legelső eleki újság

Az 1904 novemberi címlap
Az 1904 novemberi címlap

1904. október 30-án jelent meg az első eleki újság. Tudomásunk szerint az Elek és Vidékéből  csak öt lapszám jelent meg,  de  ezekből is csak a november 20-i maradt meg,  amit teljes egészében most mindenki számára hozzáférhetővé teszünk.

A mai olvasóknak azonban mindenképpen  a következőket kell tudniuk:  Nemhiába került az első oldalra a belpolitika,  hisz  november 19-én megalakult az ellenzéki koalíció,  aminek az lett a következménye,  hogy Tisza István első kormányzati időszaka (1903-1905) nemsokára véget ért,  de az uralkodó mégsem a győztes pártokat bízta meg kormányalakítással,  ami óriási botránynak számított,  de ezt még előre senki sem tudhatta,  így Eleken sem!

Az akkori eleki újság tudósítása szerint az elekiek is az ellenzékieket támogatták. Az is érdekes,  hogy az akkori német többségű Eleken ez az ellenzékiség Rákóczi-szellemiségével is azonosulhatott,  igaz a szerző valószínűleg nem volt német, de tősgyökeres helyi lakos sem. Valószínűleg nagy lehetett az öröm a győzelem miatt,  hisz a lap is szinte forradalmi hevülettel írja:  “Élénk örömmel üdvözöljük az új korszak hajnalát,  üdvözöljük a győztes ifjúságot a jobb jövő  reményében.”

Hírek a második oldalon
Hírek a második oldalon

A hírek között a politika mellett szerepel műkedvelői előadás, egyesületi gyűlés,  illetve  vadászat is,  de  megjelenik az irodalom is Emenet Györgynek köszönhetően.

Különfélék és közgazdaság a harmadik oldalon
Különfélék és közgazdaság a harmadik oldalon

A mai olvasó számára furcsa,  hogy itt el lehetett olvasni a bécsi sertéspiac árait,  ami a híres eleki sertéstartással magyarázható,  de  sokatmondóak a helyi heti piac árai is. A nyitottságra utal a nemzetközi hírek megjelenése,  de ezen az oldalon található a szerkesztő verse is. (Sajnos nem tudjuk,  ki volt ő,  lehet  hogy  csak álnévről van szó?)

Hirdetések nem csak Elekről!
Hirdetések nem csak Elekről!

Az utolsó oldalon érhető legjobban tetten a “vidékiség”,  hisz  az eleki hirdetések mellett kisjenői és aradi hirdetéseket is találunk.

A szerkesztőség  a Kígyó utca  524-ben volt,  a lapot Kisjenőben (ma Románia) nyomták.

(Az előbbi cím azonban több mint rejtélyes,  hisz akkor a Kígyó utcában nem volt ilyen házszám,  csak az egykori Strifler /Dózsa utcában!)

Nem tudjuk,   kik és miért indították a helyi lapot Eleken.  Valószínűleg,  a gazdasági fellendülés,  illetve az írás-olvasás általánossá válásának  időszakában   az  egykori Osztrák-Magyar Monarchia  egész területén,  így Eleken is kialakult egy olyan réteg,  amelynek igénye volt a helyi sajtóra. (Egy magyar nyelvű lap egy többségű német településen mindenképpen érdekességnek tekinthető,  hisz nem volt általános!)

A lap figyelmes elolvasása után az embernek hiányérzete támadhat,  mert pl.  nem  találunk egyházi témájú írásokat,  amely valószínűleg az akkori liberális korszellemmel magyarázható!

Mivel nem sokan ismerhetik az első eleki újságot,  fontosnak tartottuk megismertetni a nagyobb nyilvánossággal,  tényleg sajtótörténeti érdekességről van szó!

Forrás: Dézsi Lajosné-Furka Sándorné-Tóth Gézáné szerk. : Békés megye sajtóbibliográfiája (1855-1973). Békéscsaba,  1974. 365 o.

Dús Ágnes szerk. : Magyarország miniszterelnökei 1848-1990. Bp., 241 o.

Rapajkó Tibor:  Elődünk az Elek és Vidéke. In: Eleki Demokrata. Elek,  1991/2.

(Köszönet Lőrincz Attilának,  aki a negatív alapján számítógéppel reprodukálta a több mint 100 éves eleki hetilapot.)

Rapajkó Tibor

Szerző: rapajkotibi

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel.

Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.