Az utcanév-változtatásról

Tisztelt Városlakók!

Az utcanevek megváltoztatásának kérdése az előzetes várakozásaim alapján valóban nagy vihart kavart. Tudtam, hogy az emberek nehezen fognak változtatni a megszokott, régóta használt elnevezéseken, melyek hosszabb-rövidebb idő óta létük részei, hozzájuk nőttek, kísérték őket életük folyamán „jóban-rosszban”. Ezért érthetően sokan közülük maguktól soha meg nem válnának a megszokottól.
Azonban a változtatás törvényileg előírt, az érzelmek felett átnyúló kötelesség. A törvényeket sokszor akaratunk ellenére be kell tartani.
Magyarország Országgyűlése 2012. november 19. napján tartott ülésén fogadta el az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő utcanevek módosításáról.
Ezzel kapcsolatos törvényi előírás:

“A magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendelet alapján a közterületek elnevezésének lehetőleg a közvetlen környezet hagyományait, sajátosságait kell tükröznie, vagy a helyhez kötődő személyekkel kell kapcsolatosnak lennie.”

Fentiek szerint jól látható, hogy a következőkben felsorolt megváltoztatandó utcaneveknek semmi köze Elekhez, helytörténeti szempontból sem. Ezeket hatalmi szóval ránk erőltették! Érdekelne hány eleki lakos véleményét kérték ekkor a névváltoztatásról.

Mostani utcanevek helyett javasolt új utcanevek

Sallai Imre helyett: Gávai Gaál Jenő (Neki köszönhetően Eleket nem Romániához csatolták – az ő neve a XX. század első felében már volt eleki utcanév)
Fürst Sándor helyett: Radványi György (eleki tanárember, a szakiskola korábbi névadója)
Kun Béla helyett: Virág (történelmi név)
Mező Imre helyett: Zsellér (történelmi név)
Zalka Máté helyett: Pesti sor (történelmi név)
Szántó Kovács János helyett: Lakatos Menyhért (Békési származású, József Attila-díjas cigány író)
Bajcsy-Zsilinszky Endre helyett: Nap (történelmi név)

Az un. „Új” utcaneveket egy XIX. Századi Elek térkép alapján azonosítottuk.

A Bajcsy és a Szántó Kovács János nevek egy akadémiai állásfoglalás alapján az ott lakók kérésére megmaradhatnak. (Ha ez így marad, akkor sajnos elvész a koncepcióba illeszkedő Nap utca neve) A többi utcanéven a törvényi előírás alapján változtatni kell!
Azt, hogy milyen nevet választunk az igen tág teret ad a képzeletünknek, de aki Eleken lakik és elekinek vallja magát, annak véleményem szerint elődeink hagyományát kell tisztelnie, követnie. Már pedig a választott utcaneveket ők adták (kivétel a Radványi és a Lakatos utca), egyik sem nem mostani kitaláció végterméke. Nem a politikai-társadalmi változások eredménye , csak a hagyományoknak megfelelően többségében visszakapnák jogos régi elnevezésüket.
Ezeket az utcaneveket, melyeket ma viselnek az utcák, korábban az ott lakók megkérdezése nélkül egyszerűen átcserélték, egyik napról a másikra elvették a régieket. Aki egy kicsit is érdeklődik a történelem irányában, az könnyen minősítheti ezen személyek tevékenységét. Könnyen megállapíthatóvá válik, hogy igen nagy kár volt az eredeti nevek megváltoztatása. Most itt lenne az a pillanat, amikor hosszú időre lehet, hogy örökre visszaadhatnánk városunknak azt, amit jogtalanul elvettek tőle.

A lakosság körében elterjesztették, hogy sok pénzbe fog kerülni ez a procedúra az ott lakóknak. Az igazság az, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzatnak kell viselnie, számlák alapján mindent meg kell téríteni a lakosságnak. Igen némi kényelmetlenséggel is jár, mert a szolgáltatóknak egy levélben be kell jelenteni a névváltozást. Sok egyéb teendőt a hivatalok egymás között automatikusan lebonyolítanak.
Kérem városunk lakosságát, hogy amikor véleményüket kérik az új utcanevekről, mindenkinek jusson eszébe, hogy a változtatást törvények követelik meg. Ezeket az utcaneveket őseink adták városunknak és most lehetőségünk lenne visszaadni azt, amit jogtalanul eloroztak. Mellesleg helytörténeti szempontból is helyrehozhatatlan hibát követnénk el, ha nem tennénk azt, amit most megtehetünk. Ezúton is szeretném tisztelettel kérni városunk minden jelenlegi és volt lakóját, hogy a közösség erejével támogassák az eredeti utcanevek visszaállítását. Ha már kötelesek vagyunk változtatni miért nem a lehető legjobbat választanánk?
Dávid Rémusz
önk. képviselő

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: közigazgatás, politika, történelem
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Az utcanév-változtatásról bejegyzéshez

  1. Császárné Sólyom Judit szerint:

    Nekem nem volt világos sohasem, hogy “Pesti sor”-e , vagy “Pestis-sor”, a hajdani pestis temetőre utalva. Ezt jó lenne tisztázni, ne legyen téves emiatt az új elnevezés se.

  2. Vámos Tamás szerint:

    Dédapámtól (Jäger Antal) felfelé a családban mindenki Eleken született az 1700-as évek közepéig.Véleményem szerint, ha már új utcanévtáblák kerülnek majd kihelyezésre, illő lenne a történelmi hűség kedvéért az utcaneveket német nyelven is feltüntetni rajtuk.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.