Elvtársnő vagy Úrhölgy, esetleg Hölgyem?

70 éve, 1947. január 14-én  lépett életbe az egyes címek és rangok megszüntetéséről szóló 1947. évi IV. törvény, amely még a mai napig is életben van!

A Tomassich család címere 1779-ben. Bővebben itt olvashatunk a bárói család címereiről és származásáról.

A Tomassich család címere 1779-ben.
Bővebben itt olvashatunk a bárói család címereiről és származásáról.

A törvény rövid, összesen csak 4 §-ból áll és bizony a mai törvényekhez képest ezek is igen “kurtának” mondhatók. A legfontosabb talán a 3. § amely így hangzik:

“3. § (1) A jelen törvény 1. §-ában említett rangjelző címek (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő – a szerk.), valamint a „vitéz” cím használata tilos.

(2) Nemesi előnévnek, nemesi címernek és jelvénynek, vagy a nemesi nemzetségi származásra utaló kifejezésnek (de genere…) használata tilos.

(3) Tilos olyan címzést használni, amely a jelen törvénnyel megszüntetett rangra vagy rangjelző címre (méltóságra) utal (főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes stb.).

(4) Tilos olyan címzést használni, amely a közszolgálat körében rendszeresített álláshoz fűződik, vagy társadalmi megkülönböztetésre utal (főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes stb.).

(5) A (3) illetőleg a (4) bekezdés rendelkezésre nem vonatkozik a nemzetközi érintkezésben szokásos címzésekre, továbbá az egyházi személyek nem világi eredetű, hanem kizárólag egyházi természetű címzéseire.”

Bizony a törvény olyan jól sikerült, hogyha ma megkérdeznénk bárkit is, hogy mikor kellene a “méltóságos” megszólítást használni, szerintem nem tudná. Talán ennek is köszönhető, hogy amikor a többség levélben találkozik  az “Úrhölgy”  az “Úrasszony” vagy az “Úrnő” megszólítással akkor elmosolyodik. Bevallom én is közéjük tartozom. Pedig ezek a megszólítások régen, a Monarchiában, vagy akár még a Horthy korszakban is megszokottak voltak. De akkor még kapitalisták voltunk mi is, ám “szerencsére” jött a szocialista kulturális forradalom… Most meg tanulhatjuk újból, hiszen például az Európai Unió hivatalos levelezésében az Úrhölgy még ma is a “szokásos” megszólítási mód.

-Wittmann Attila-

Kapcsolódó cikkeink:

https://elekfoto.com/2016/11/22/a-baro-tomassich-csalad-sirja-az-eleki-temetoben/

 

 

wittmannattila névjegye

Szabadidőmben helytörténetet kutatok.
Kategória: család, emberek, politika, történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.