A báró Tomassich család sírja az eleki temetőben

2011 nyarán fedeztem fel az eleki temetőben egy szerényen meghúzódó síremlékegyüttest.

A báró Tomassich család síremléke az eleki katolikus temetőben

A báró Tomassich család síremléke az eleki katolikus temetőben

Az egyik sírkő hátoldalán a következő  felirat olvasható:

Itt nyugszanak

Báró

Tomassich Miklós

1769-1848  és neje

györöki

Edelpacher Antónia

1777 – 1829   gyermekeik

Miklós, Károly, Klára és férje Bíró Imre, valamint Imre, a család utolsó sarja és neje Zettykó Anna s ezek gyermekei Ilona és László.

Holttestük maradványait lökösházi volt birtokukról kegyeletes lélekkel e helyre hozatta 1931. szept.2-án dédunokájuk: gávai Dr. Gaal Jenőné szül. Varjassy Lenke

 A gávai Dr.Gaál Jenőné szül. Varjassy Lenke által készíttetett felirat

A gávai Dr.Gaál Jenőné szül. Varjassy Lenke által készíttetett felirat

Dr.Gávai Gaál Jenő nevét egy ideig utca is viselte Eleken, egyebek mellett az ő érdeme, hogy Elek 1921-ben a trianoni döntéssel mégsem került Romániához.

Édesapám elbeszéléséből tudom, hogy egy későbbi leszármazott szintén a  Varjassy Lenke nevet viselte. Ő egy ideig Eleken élt, igen szerény körülmények között.

Tomassich Ilka és László síremléke:

Tomassich Ilka és László sírkeresztje

Tomassich Ilka és László sírkeresztje

Kapcsolódó írások:

https://elekfoto.com/2012/04/26/ki-volt-gavai-gaal-jeno/

https://elekfoto.com/2013/06/05/elek-a-huseg-varosa/

https://www.geni.com/people/Mikl%C3%B3s-Tomassich/6000000035921232846

 

Mester Klára

Kategória: archiv, család, emberek, esemény, gyász, háború, Rapajkó, rólunk, történelem
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) A báró Tomassich család sírja az eleki temetőben bejegyzéshez

 1. Gyevnár Erika szerint:

  A báró Tomassion major cikkhez kapcsolódik a bejegyzés.( minő véletlen ) Bár, tévesen feltüntetett névvel! A térkép helyes olvasata; báró Tomassich – és nem! Tomassion…
  A.,
  Tomassich báró Lőkösháza–
  Antonienfeld/Pokornymajor
  kúria ( lebontották.* )

  B.,
  Tomassich báró Lőkösháza–
  Tomassichmajor/Gaálmajor
  kúria ( lebontották. * )

  A helytörténet számon kéri az alapos és hiteles kutatási előzményeket.

 2. Gál Gábor szerint:

  A fent látható sírokat 3 éve váltottam meg 25 évre. Ugyanis néhány elekinek szemet szúrt az örökváltság.

 3. Gál Gábor szerint:

  A Tomassich major (kastély) az eleki Varjassy család tulajdona volt 1949-ig. Akkor sajátították ki tanyasi iskolának. (a kisajátítási jegyzőkönyv eredeti példánya nálam van). 1952-ben Vörös csillag néven lökösházi TSz lett belőle. Így használták egészen az 1975-ös évig, de mivel a településtől túl messze volt nem villamosították hanem lebontották.

 4. klaramester szerint:

  Kiegészítés:
  Eleki Krónika‭ – ‬2007.‭ ‬szeptember
  A Tomassichokról
  ‎ ‏Az‭ ‬1930-as évek elején Lökösházáról az eleki római katolikus temetőbe helyezték át a báró Tomassich család maradványait.‭ ‬A sírkő ma is őrzi az egykori családtagok neveit.‭
  A régebbi térképeken még szerepel a Báró Tomassich‎ ‏-major neve is,‎ ‏amely nem messze Lökösházától található,‭ ‬szerencsére még most is Magyarországon!Kik voltak a Tomassi-chok‭? ‬Erre most már nem nehéz válaszolni,‭ ‬mert pl.‭ ‬a család egyik leszármazottja ma is Eleken él.‭ ‬/Lökösháza‭ ‬1949-ig Elekhez tartozott./‭ ‬Az eleki Gál Gábor azon kérdéssel fordult ezen sorok írójához,‭ ‬hogy miért nem foglalkozik az Eleki Krónika a Tomassichok-kal,‭ ‬Varjassyakkal,‭ ‬illetve a Gaálokkal.‭ ‬A válasz erre az volt,‭ ‬hogy nem volt tudomásunk arról,‭ ‬hogy élnek utódok pl.‭ ‬Eleken.‭ ‬A személyes találkozás egyértelműen azt eredményezte,‭ ‬hogy az elmondott,‭ ‬de a mai elekiek számára szinte teljesen ismeretlen családtörténet méltó arra,‭ ‬hogy mindenki megismerje‭! ‬Gál Gábortól a következőket tudtuk meg:‭ ‬Tomassich Miklós‭ ‬1808-ban kapott bárói címet,‭ ‬a felesége Edelspacher Antónia volt.‭ ‬A család horvát eredetű,‭ ‬eredeti nevük Mogorovics.‭ ‬Nekik hét gyermekük született,‭ ‬köztük Júlia,‭ ‬a többiek azonban sajnos meghaltak‭! ‬Júlia Lenkiss Gergelyhez ment feleségül,‭ ‬az ő leányuk,‭ ‬Lenkiss Gizella lett dr.‭ ‬Varjassy Gyula felesége.‭ ‬Az ő leányuk Varjassy Lenke,‭ ‬aki Dr.‭ ‬Gaál Jenőhöz ment feleségül,‭ ‬akinek köszönhetően maradt magyar kézen Elek,‭ ‬és Lökösháza az I.‭ ‬világháború után‭! ‬Nekik nem született gyermekük.‭ ‬Dr.‭ ‬Varjasy Béla szintén Dr.‭ ‬Varjassy Gyula testvére volt,‭ ‬az ő fia pedig Varjassy Lajos‭ ‬/1879-1946/‭ ‬aki Párizsban született,‭ ‬és aki bekerékpározta Nyugat-Európát a boldog békeidőben.‭ ‬Neki három leánya született,‭ ‬köztük Lenke is,‭ ‬ők már nem csak Lökösházán,‭ ‬hanem Eleken a Tompa Mihály utcában is éltek.‭ ‬Tőlük vettek el mindent,‭ ‬illetve jogtalanul bűnhődtek származásuk miatt‭! ‬1990‭ ‬után nem kívántak visszaszerezni semmit sem‭!
  Varjassy Lenke első férje volt Donnert Bonifác,‭ ‬aki egy híres cirkuszos családból származott.‭ ‬Gál Gábor elmondta azt is,‭ ‬hogy a Varjassyak‭ ‬1685-ben kaptak nemességet csejtei előnévvel.‭ ‬Valószínűleg ez a család is horvát eredetű,‭ ‬hisz eredeti nevük Vranovits volt.‭ ‬A Varjassyak is az‭ ‬1841-ben épült Tomassich-majorban éltek.‭ ‬A kastélyukat később lerombolták,‭ ‬még egy fénykép sem maradt róla.‭ ‬A Varjassyak Trianon előtt kb.‭ ‬600‭ ‬holdon gazdálkodtak Gál Gábor,‭ ‬Varjassy Lajos dédunokája,‭ ‬lelkes családfakutató is,‭ ‬aki részben folytatja az elődök életformáját,‭ ‬hisz maga is gazdálkodik,‭ ‬munkahelye pedig az EVI Kft.,‭ ‬ahol tévés és internetes szolgáltatások zavartalanságáért dolgozik technikusként.‭ ‬Tervei közt szerepel emléktábla-avatás az elődök tiszteletére Eleken,‭ ‬illetve az egykori családi kastély helyén.‭ ‬/Ezek nagyon szép és tisztességes dolgok,‭ ‬melynek egy demokráciában nincsenek különösebb akadályai,‭ ‬csak élni kell a lehetőségekkel‭!‬/‭ ‬A Tomasichokról interneten is sokat lehet olvasni,‭ ‬sőt van ilyen honlap is:‭ ‬www.tomassich.hu.‭ ‬A Varjassyakról a következő számban is olvashatnak.
  Rapajkó Tibor

  • Horváth Sándor szerint:

   Tisztelt cikk író! Nekem van képem és egy makettem is a Varjassy majorról. Én is leszármazott vagyok.(sandor323232@gmail fel veheti velem a kapcsolatot ha érdekli.

 5. Visszajelzés: Elvtársnő vagy Úrhölgy, esetleg Hölgyem? | elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.