Huszonnyolc nap

Magyarországon 1998-ban leszerelt az utolsó sorállományú határőr is,  2008-ban pedig már az önálló határőrség is megszűnt,  hisz integrálódott a rendőrségbe.

Eleken, a ránk erőszakolt  trianoni határok miatt az 1920-as évektől kezdően egészen az 1990-es évekig volt határőrőrs. (Az első őrs a Kossuth út  és a Kiss utca sarkán volt,  a II. világháború után pedig a Szent István és a  Kossuth út találkozásán lévő házból alakították ki az újat.)

Gondoljunk bele,  kb. hetven év alatt hány fiatal töltötte életének egy fontos szakaszát Eleken! Vajon erről mit írhattak haza?

Az egykori őrs Szent István úti bejáratán még ma is elolvasható egy nyilvánosságnak szánt üzenet az ajtóra karcolva,  mely szerint valakinek már csak négy hete,  vagyis huszonnyolc napja van (volt) a leszerelésig.

Ez a mai fiataloknak már történelem,  nem értik, érthetik a jelentését,  amin természetesen lehet vitatkozni,  pl. azon,  hogy szerencsés volt-e a sorkötelesség eltörlése ebben a nemzeti jelleget is felvállaló fegyveres testületek korában!

Vajon ki volt az az igen bátor eleki határőr,  aki egykoron ilyen formában tudatta a nagyvilággal,  hogy ismét boldog civil lesz?

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: épületek, emberek, esemény, közigazgatás, modern, művészet, politika, Rapajkó, szakma, történelem, utazás, vicces
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Huszonnyolc nap bejegyzéshez

 1. Antal János szerint:

  Örömmel fedeztem fel az eleki határörsröl szóló irást mivel 1966 febr 15-töl,1966 júl 22-ig itt töltőttem a 27 hónapi szolgálatom egy részét ami szép és jó emléket ébresztett bennem a volt határőrök nagy családjáról. A szerzövel szivesen elbeszélgetek mivel a szomszéd városban lakom
  ha érdekli némi relikviával is szolgálok az oldalához.

  Antal János. egykori hör.szkv.

  • rapajkotibi szerint:

   Kedves János! Elnézést kérek, de különböző okok miatt csak most válaszolok az Ön bejegyzésére. Szívesen találkoznék Önnel, hogy meghallgassam egykori eleki emlékeit, melyeket meg is szeretnék írni.

   Mikor tudnánk személyesen találkozni? Nekem jövő hét szerdáig volna a megfelelő, de más időpontban is megegyezhetünk -augusztus 21-től ismét ráérek.

   Üdvözlettel:

   Rapajkó Tibor

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.