Kategóriák
archiv épületek emberek irodalom iskola közigazgatás Rapajkó szakma történelem

Egy jelentős eleki adomány Aradra

139 évvel ezelőtt az egykori aradi középiskola (lyceum) igencsak örülhetett annak a tízezer darabos  könyvadománynak,  amit az eleki (lökösházi) Vásárhelyi-családnak köszönhetett.

Egy békebeli képeslap az aradi líceumról
Egy 1917-es képeslap az aradi líceumról

Valószínűleg a család így akarta elismerni az aradi lyceum oktatásban betöltött szerepét a térségünkben,  hisz  az aradi,  békési tájékon ez az egykori középiskola az egyik legrégebbi ilyen jellegű intézménynek számított. (Bizonyára elekiek is tanultak itt.)

Ezen,  az 1917-ben készült képeslapon már az új épület látható,  hisz 1800-73-ig a középiskola csak földszintes volt,  akkor pedig már emeletes volt.

A jelenleg is álló épület az egykori megyeszékhelyünkön,   Arad belvárosában található,  mai formáját 1887-ben nyerte el,  amikor is neoreneszánsz stílusban átépítették. Ma mezőgazdasági líceumnak ad helyet. (Lucian Blaga/Templom utca 15.)

Itt tanult pl. Csiki Gergely(1842-91),  híres magyar író,  Vasilie Goldis (1862-1934),  tanár,  politikus,  illetve Ion Slavici(1848-1925),  jelentős román író  is.

A II. világháború után egy ideig itt volt az aradi állatorvosi egyetem székhelye is.

1873. április 26-án az aradi Alföldben  többek között ezt lehetett olvasni:  “A tisztelt Vásárhelyi-családnak pedig el nem mondhatjuk lapunk részéről  is hazafias adományért köszönő elismerést kifejezni.”

Jó lenne,  ha még most is meglenne ez az egykori jelentős  eleki könyvadomány,  mert a magyarságtudat megőrzésében sokat segíthetne Aradon is!

Forrás:

Ujj János:  Arad,  történelmi városkalauz. Arad,  2001. 108 o.

A képeslap lelőhelye:  http://www.ak-ansichtskarte.de  (A levelezőlap ára: 6 euró!)

Köszönet Megyeri Anikónak az aradi újsághírért.

(Mint utólag kiderült,  a könyvek ma is megvannak egy aradi könyvtár pincéjében,  de nem hozzáférhetők az olvasók számára!)

Rapajkó Tibor

Szerző: rapajkotibi

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel.

Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.

3 hozzászólás a(z) “Egy jelentős eleki adomány Aradra” című bejegyzéshez

Az aradi székhelyű, Arad városában ( egykori Batthyány utca) élő (!) – kézdivásárhelyi Vásárhelyi család leszármazottjai – adományozták az aradi Királyi Főgimnáziumnak, – generációkon keresztül összegyűjtött ( 18.századtól) könyvtárukat. Csak Trianon után ( 1920) tartozott Lőkösháza Elekhez, – közigazgatásilag. Ezért véleményem szerint nem eleki adományozókról beszélhetünk, hanem Arad vármegyei nemesekről, földbirtokosokról. A reformkorra tipikusan jellemző,( Pollach Mihály) hogy a nemesség “kiköltözött” a nagyobb városokból (jelen esetben Aradról), és a “nyári rezidenciaként” használták a város zajától távol eső kúriájukat, kastélyukat…Jelen eseteben, – Lőkösháza – az akkori Vásárhelyi majorban felépült ( 1806 körül, de nincs bizonyítható, pontos adat ) kastély (kúria) is ezt a célt szolgálhatta. A család könyvtárából néhány darab maradt meg, (ami kézjegyükkel) ellátott kéziratok elsősorban – ezért egyértelműen azonosítható volt – egyébként csak sejthető, de nem állítható, melyek az egykori Vásárhelyi család könyvtárának ( későbbiekben, Orczy – Vásárhelyi könyvtár) darabjai a jelenben.
Gyevnár Erika genealógus

Éppen a magyarságtudat tudatos – NEM – megőrzését bizonyítja, hogy nincsenek meg a tulajdonosokhoz köthető könyvek, ( nem azonosíthatóak a legtöbb eseteben) és nem szerepelnek a könyvtár adatbázisában sem. A Magyar könyvek, a magyar irodalom remekei megtalálhatóak a könyvtárban, de azok egykori tulajdonosainak kilétét már soha nem tudhatjuk meg… Csak, ha kézjegyével ellátta, szerencsés esetben…

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.