Nem is volt annyira vicces!

1960 május 1-én viccnek szánták,  nem is volt annyira vicces!

1960 május 1-én Eleken viccnek szánták,  pedig nem is volt annyira vicces

A most közölt fénykép szerint  1960. május 1-én Eleken így is felvonultak,  ami elég bizarrnak tűnik,  még akkor is,  ha valakik úgy gondolták,   ez a legmegfelelőbb forma arra,  hogy az országnak-világnak tudtára adják: Eleken 1960. január 10-én  megszűnt az egyéni gazdálkodás,  vagyis megalakult a termelőszövetkezet.

Ez persze jól hangzott,  de nem volt teljesen igaz,  hisz ezek a tsz-ek az egész kommunista világban nem önkéntes alapon,  hanem erőszak hatására jöttek létre  annak ellenére,  hogy nem sokkal az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előtt a termelőszövetkezetek döntő része felbomlott,  de nem sokkal később mégis erőltették!

Az 1990-es rendszerváltoztatásnak köszönhetően érdekes módon az egykori termelőszövetkezeteknek is befellegzett,  és talán ma már inkább elmondhatjuk,  ezt a kérdést is sikerült viszonylag igazságos módon rendezni.

Végül nézzünk egy idézetet minden magyarázat nélkül 1964-ből,  vagyis majdnem egy korabelit,  ami a mostani fényképünkhöz is jól kapcsolódik:

“Az Átok-sorok  emberei terjesztik ennek a szörnyű világrothadásnak  a csíráját. Nem a hercegek és nem a zsidó bankárok. Még csak  nem is azok a fantasztikus  álmokat kergető,  nagy dolgokat tervező félbolond próféták,  aki ilyen  vagy amolyan színű  ingeket viselve igyekeznek megmenteni a maguk nemzetét valamiféle megkergült elmélet alapján…

Úgy dolgoznak akár a termeszhangyák. Megfúrják a társadalmi rendszer alatt az erkölcsi fundamentumot,  kirágják belőle az erőt,  míg  annyira meggyöngül,  hogy a legkisebb szél is ledönti. Én kísérteteknek nevezem őket. Mert mindegy,  hova  megy az ember. Mindig ugyanazokkal találkozik össze újra meg újra.”

Wass Albert:  Átoksori kísértetek. Pomáz,  2013. (1964) 259 o.

A kötet az eleki városi könyvtárban is megtalálható.

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: archiv, esemény, politika, Rapajkó, történelem
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.