Színielőadás a Kultúrházban, 1955

Klemm Tamás

Egy régi színielőadás képeit kaptuk meg Szatmári Zoltántól, aki édesapja, Szatmári József egykori eleki tanár és iskolaigazgató hagyatékából válogatott számunkra.

Annak idején az iskolások nagyobb ünnepi alkalmakkor színielőadást tartottak – rendszeresen működtek színjátszó-körök, melyekben szorgos munka folyt. Az egyik ilyen előadást örökítik meg a fényképek. Az is lehet, hogy egyszerűen az év közben begyakorolt darabot adták elő a tanév vége felé közeledve, egyfajta gálaműsor keretében.

A gyerekek színielőadása 1955. május 21-én az eleki kultúrházban. Balról a második (kalapban) Szatmári József

A gyerekek színielőadása 1955. május 21-én az eleki kultúrházban. Balról a második (kalapban) Szatmári József

Csak remélni tudjuk, hogy a párthatározatokkal minden rendben ment, de a harcias felirattól elvonatkoztatva a hangulat vidám, tekintve, hogy egy komplett jelmezbál karakterei megjelennek a színpadon.

Egykoron a templomtoronyból készített fényképei, és helytörténeti munkája kapcsán már említett nagyanyám, Gáspárné Torday Adél több ilyen jellegű (gyakorta versbe szedett) színdarabot is írt az eleki gyerekek számára, amit különböző ünnepi alkalmakkor előadtak. Lehetséges, hogy az itt látható produkció is az ő tollából származott, ezt sajnos ma már nem tudhatjuk.

A képet Szatmári József tanár úr hagyta ránk, aki a képen balról a második, fekete kalapban. Szerencsére ő már gyerekkorában precíz ember volt, mivel a fotó hátuljára felírta a résztvevő ifjú amatőr színészek nevét:

A színielóadás résztvevőinek névsora a kép hátulján, 1955

A színielőadás résztvevőinek névsora a kép hátulján, 1955

Bár nem írta oda, hogy sorban melyik hol látható a képen, ez jó támpontot adhat a szereplők beazonosításában. Érdeklődéssel várjuk kedves közönségünk javaslatait a gyerekek megjelölésére (a teljesen álcázott arcú szereplő személyét kizárásos alapon tudjuk majd megállapítani…)!

Az internetes kereshetőség kedvéért felsorolom itt a neveket. Tehát Szatmári Józsefen kívül Csörögi Sándor, Püski Anna, Vakarcs Irén, Győry Márta, Regős Ferenc, Ruck Ferenc, Miszlai József, Bihercz István, Sebestyén János, Dombóvári Zsóka, Kerekes Gábor, Csief Ferenc, Nedreu Flórián, Harmati Pál, Püspöki Margit, Soós Gabi, Hamza Veron, Szabó János, Hambarás György, Máté Mária szerepel a képen.

Szatmári József előadásbéli partnerével, 1955 május 21.

Szatmári József előadásbéli partnerével, 1955 május 21.

Végezetül egy remek fotó Szatmári Józsefről, partnernőjét sajnos nem ismerjük, de hátha valaki igen?

Köszönjük Szatmári Zoltánnak az érdekes képeket!

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: archiv, család, csoportkép, emberek, esemény, iskola, művészet, politika, szakma, színjátszás, történelem, vicces
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.