Néhány kép a Polgári iskoláról

A képeslapok mint időkapszulák, a történelem egy-egy szeletét tárják elénk. A fényképeken jól nyomon követhető a település arculatának változása.

Ahhoz viszont, hogy a szemlélő pontos információkra tudjon szert tenni, fontos szem előtt tartani a képeslapgyártás pár aspektusát. Először a fénykép készül el, majd megkezdődik a nyomdai munka.  A fénykép alapján egy nyomómintát készítenek. Ennek a klisének az elkészítése nem olcsó. Vagy ezért, vagy a nyomdai munka meggyorsítása miatt, néha a készítők más képeslapokon már korábban használt fényképeket vettek ismét elő.  Ezért előfordulhat, hogy egy jóval korábbi fénykép kerülhet egy később kinyomtatott képeslapra.

A Polgári Iskola esetében kiváló támpontot jelentenek az iskola elé ültetett fák. Ezek növekedését figyelve felállíthatunk egy időrendi sorrendet.

1931 - A képeslapot Dr Győryné küldte Elekről.

1933 -ban

A fák növekedését figyelve most egy 1929-ben kiadott képeslap következik.

1929-ben

 Érdekes, hogy a fák itt sokkal nagyobbak, mint a korábbi képeslapokon. Vagyis valószínűleg az 1930-as években korábbi, 1920-as évekbeli fényképeket használhattak fel.

1939-ben

1949-ben

Jól látható az iskola homlokzatán a címer és a felirat „Magyar Állami Polgári Fiúiskola” azonban a következő sor már nehezen olvasható, talán az építés dátuma „Épült 19…ban”. Sajnos később, mind a feliratot, mind a címert leverték.

A képeslapok másik oldala is érdekes, hiszen üzeneteket lehet rajtuk olvasni. Ez újabb információval szolgál az adott időszakról. A Polgári Iskolát ábrázoló képeslapon a következő olvasható: Kedves Igazgató Úr! Kissé későn, de annál szívélyesebben üdvözlöm az új működési helyemről. Elég jól vagyok. Kedves Igazgató Úr, hogy érzi magát a szabad és független hosszú nyaralásban? Biztos jól, nem felhőzi semmi kellemetlenség az életét. Bár én is otthon lehetnék. Szeretettel üdvözlöm Konkoly Panni.

A Polgári Iskolába járó gyermekek a 20-as, 40-es években iskolai sapkát hordtak, amin sapkarózsa is volt. Sajnos sapkával még nem találkoztam, de egy sapkarózsával igen.

Felirata: Eleki Állami Polgári Iskola

 Wittmann Attila

wittmannattila névjegye

Szabadidőmben helytörténetet kutatok.
Kategória: archiv, épületek, egyház, iskola, közigazgatás, művészet, történelem
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.