Danilov Mihály, a lőkösházi orosz

Danilov Mihály (1880-1943) az I. világháború után került Magyarországra menekültként többed magával,  hisz korábban cári tisztként szolgált,  és valószínűleg az utolsó orosz cár,  II. Miklós  (1894-1917) unokaöccse is volt.

Budapesten a magyar nagybirtokosok “szétosztották” egymás között ezeket az orosz menekülteket,  akiket a birtokaikon például gazdatisztként alkalmaztak,  mint ahogyan Danilovot Lőkösházán a Bánhidy család.

A gyakorlatilag magyarrá lett egykori orosz gárdatiszt az emberek emlékezetében úgy maradt meg,  mint aki 12 fehér agár kíséretében sétál a határban.

Életének lőkösházi szakasza tragikusan ért végett,  hisz a hadi helyzet kedvezőtlen megváltozása után,  1943. augusztus 31-én öngyilkos lett – talán azért, mert jól tudta,  mit jelent a valóságban a kommunizmus!

Az 1944-ben bevonuló szovjetek még a sírjába is belelőttek,  a sírját később elszántották. Eddig még nem találtunk írásos dokumentumokat arról,  hogy az akkor még Elekhez tartozó Lőkösházáról “átjött-e” valamikor Danilov.

A fenti sorok megírása után nem sokkal később,  március 13-án néhány fontos információhoz jutottunk Eleken Kotroczó Menyhértnek (89) köszönhetően,  aki maga ásta meg Danilov Mihály sírját Lőkösházán,  hisz akkor ő is a Bánhidy-családnál szolgált!

Tőle a következőket tudtuk meg,  ami alapján egy árnyaltabb képet kaphatunk az egykori orosz gárdaparancsnokról:

Danilov Mihály a cári hierarchia szerint a harmadik legfontosabb ember volt Oroszországban! A polgárháborúban megölték a feleségét és lányait is,  ő is csak az utolsó pillanatban tudott elmenekülni. Először Svédországba ment,  de ott túl sok volt a menekült,  így onnan hazánkba jött.

Herceg volt,  nagy birtoka volt Ogyesszában,  a cári gárda parancsnoka is volt tábornoki rangban.

Lőkösházára báró Bánhidy felesége hívta,  aki később rábízta az egész birtokot is,  de ezek után nem nagyon volt fejlődés! A bárói rokonság ennek nem nagyon örült,  de nem nagyon szerették Danilovot sem.

Danilov nem nagyon tudott magyarul,  de igazán nem is igen szerette a magyarokat. Társalogni inkább franciául tudott Lőkösházán is.

Öngyilkossága előtt azt kérte,  hogy halála után a holttestét Ogyesszába vigyék,  ami miatt is hármas koporsóba tették,  amit az egykori kastély és az egykori kápolna közötti parkszakaszban temették el.

A sírját az 1944-ben bevonuló oroszok dúlták fel, de nem lőttek bele a sírjába,  illetve nem ásták ki a koporsóját sem.

A kastélyban egy orosz tiszt is lakott akkor,  aki azt mondta,  hogy ha Danilov élne,  akkor a Szovjetunióba vinnék,  és ott bíróság elé állították volna!

Mindentől függetlenül a sírját,  a holttestét ma is meg lehetne találni,  mert a két méter mély sírban a hármas koporsó maradványai bizonyára ma is megvannak. Danilovot úgy temették el,  hogy a nyakában volt egy, általa mindig hordott nagy ortodox kereszt,  de vele temették a kitüntetéseit is. (A temetésén sok orosz volt,  még egy pópa is,  a búcsúztatóján a jelenlévők nagyon sírtak!)

Kár,  hogy pl. manapság Lőkösházán nem ápolják Danilov Mihály,  egy minden szempontból nagy ember (közel két méter magas volt)  emlékét!

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: archiv, család, emberek, mezőgazdaság, politika, Rapajkó, szakma, történelem, utazás
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Danilov Mihály, a lőkösházi orosz bejegyzéshez

  1. attila76 szerint:

    Mielőtt öngyilkos lett lelőtte a két kedvenc kutyáját (talán két agár volt). A kutyákat a kardjával együtt mellé temették a sírba. …. Tartja a szóbeszéd.

  2. Visszajelzés: Újabb képek a Bánhidy kastélyról | elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.