Mag József, az elekiek műszerésze

Klemm Tamás

Írtam annak idején, a főtérről készült kép kapcsán, hogy vajon mit árulhatott boltjában Mag József? A képre kattintva a sarki épület ajtaja fölött fedezhetjük fel nevét.

Hauptplatz von Elek vor 1941.

Az eleki főtér 1941 előtt. A Mag-féle üzlet a sarkon állt

Időközben fény derült a kérdésre, ami nem is volt nagy rejtvény, hisz magán a képen is jól látszott a nagy Csepel felirat az épület Lökösházi úti oldalán. Nemrég számos érdekes adat érkezett családjától. Az üzletben ezek szerint tehát Mag József műszaki kereskedése volt, melyben a kerékpároktól a varrógépeken át a motorkerékpárokig sok mindent lehetett kapni. Szervizként is működött a cég, hisz tulajdonosa kiváló műszerészként bármit megjavított.

Mag József felesége Brandt Terézia volt, 1939-ben vették meg házukat a Zalka Máté utca 6. szám alatt.

Mag József és családja 1935-ben

Mag József és családja 1935-ben

Ez talán Elek egyik legérdekesebb, kicsit “kastélyszerű” lakóépülete, ami nem véletlen – hisz ténylegesen építtetője, Cholnokossy Cholnoky Hillár nemesi rezidenciájaként, egyfajta mini-kúriaként épült ide.

A Mag házaspár házuk előtt, a 60-as évek körül

A Mag házaspár házuk előtt, az 50-es években

Eredeti tulajdonosa és felesége is viszonylag korán és egyszerre, rákban hunyt el, az épület pedig évekig üresen állt. Ez a falubeliek szemében félelmetessé, viszont valószínűleg kedvező áron megszerezhetővé tette a házat. Ide költözött a fiatal házaspár a 30-as évek derekán.

Liezen-Mayer Sándor - Magyarországi Szent Erzsébet (1882), Magyar Nemzeti Galéria

Liezen-Mayer Sándor – Magyarországi Szent Erzsébet (1882), Magyar Nemzeti Galéria

A ház ma is áll, és napjainkban is egészen egyedinek számít, hisz nem nagyon épült hozzá hasonló, kastélyra emlékeztető, de mégis lakóház léptékű épület Eleken. A lökösházi majorságok valódi kastélyai teljesen más élethelyzet és funkció betöltésére készültek.

Hillár családjának birtokában volt egy szép festmény másolata, melyet a falubeliek szerint maga Hillár készített. Ez Liezen-Mayer Sándor Magyarországi Szent Erzsébet című, 1882-ben alkotott festményének kicsit átdolgozott másolata volt, melyet Magék megörököltek a házzal, és mindvégig a kastély-ház egyik szobájának falán volt. A képet Mag József özvegye férje elhunytakor az egyháznak adományozta, és a Mag család adományaként azóta a temetőben levő ravatalozóban függött, a kör alaprajzú fő helyiségben jobb oldalt. Az itt közölt kép az eredeti, Magyar Nemzeti Galériában levő festményről készült.

Mag József első boltja a főtéren volt, ahol jelenleg a buszmegálló váróterme, valamint az épp használaton kívüli újságosbódé áll. Sokoldalú üzlet volt ez, hisz a varrógépek értékesítését például a háziasszonyoknak szervezett varrótanfolyamokkal ösztönözte a Singer cég szponzorálásával – erről korábbi cikkünk itt olvasható.

1938-ban kerékpárt vett Singer Mihály, ennek igazolása látható itt.

1938-ban kerékpárt vett Singer Mihály, ennek igazolása látható itt.

Mag József és felesége a bolt ajtajában

Mag József és vásárlói a második bolt ajtajában

A bevezetőben már említett üzlet jármű- és műszaki bolt volt: egyrészt a Puch és a BMW motorkerékpárok, másrészt a Csepel kerékpárok és a Singer varrógépek helyi márkakereskedéseként, és természetesen a forgalmazott márkák szervizeként is üzemelt.

1937-ben a családfő egy nagyobb üzletet vásárolt az ún. Ament- házban, a mostani szakiskola épületében. Ez a képen is kivehető. Ebben az üzletben már csillárokat, gramofont, lemezeket, rádiót is árult és javítottak is az üzlet mögötti hátsó helyiségben inasokkal és segédekkel.

Felesége is sokat besegített az üzletben, de ha éppen nem volt vevő, állandóan járt a keze: horgolt, hímzett, kötött stb. Ő élete végéig ezt csinálta, hisz régen egy nő nem dolgozott, az újszülötteknek babakocsiba, kiságyba takarókat, haubikat, kocsi kabátokat horgolt. Később az éppen divatnak megfelelő sapkákat, ruhákat, kosztümöket készített a falubelieknek, szintén horgolva. Amikor nem üzemelt Eleken virágbolt, a temetések alkalmával koszorúkat készített.

A szorgos családfő Fiat autójával a háború előtt járta a környék kastélyait, aggregátorokat üzemelt be és javította őket. Részvényese volt a környék közlekedésének, például az első képen látható autóbusznak is, majd később taxit üzemeltetett sofőrrel.

Igazi előfutára volt a ma sokat hallható élethosszig való tanulásnak: villanytelepen fűtővizsgája volt, majd kitanulta a villanyszerelést, műszerész- és rádiójavító vizsgát tett. Amikor a település vízvezeték rendszerét alakították ki, megszerezte a vízvezeték-szerelő képesítést is, később jogosultsága lett az eleki törpevízmű üzemeltetésére. Ez a József Attila utcában volt, innen ment nyugdíjba.

A háború előtt az ipartestület elnöke volt, valamint hasonló posztot töltött be a helyi vadásztársaságban is.

Az őrá ma is jól emlékező helybeliek mind azt mesélték, hogy nyugdíjas korában is, amikor az egykori kis üzlet már rég nem állt, mindig el lehetett vinni hozzá mindenféle megjavítani való készüléket, ő lelkesen bütykölte őket.

Mag József köztiszteletben álló személyiség volt.

Szláv nyelvismerete lévén az oroszok bejövetelekor a falu bírónak választotta meg. A beszolgáltatások, kitelepítések idején 106 kilóról 77 kilóra fogyott, de reméljük, hogy nagyon sok emberen tudott segíteni, még ezekben a rettenetes időkben is, emberségével, furfangos észjárásával mindig a falubelieket védte, minden fórumon, hatóságoknál.

1956-ban felesége Debrecenben rekedt a forradalom idején, ezért a házban zajlottak a szervezkedések, Mester Györggyel, egy másik tanár társával, a Reibel pappal. Mag József szerelte le a vörös csillagot a tanácsházáról, de sajnos később visszaszerelni is neki kellett.

Visszatérve a Zalka Máté utcai házhoz: Amikor már hazalátogathattak a kitelepítettek, a Magék házát szinte mindenki felkereste, hiszen alig maradt olyan család és olyan otthon, ahol az idő így megállt volna és nosztalgiázhattak. Arany-, majd gyémántlakodalmukat is úgy ünnepelték, hogy sok korábbi kitelepített család is hazautazott velük ünnepelni.

A Mag házaspárnak két leánya született, akik később Szegedre, illetve Debrecenbe kerültek. Debreceni leszármazottaiktól kaptuk az itt látható szép fotókat, és a történet nagy részét. Köszönjük nekik!

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: archiv, építészet, épületek, család, emberek, festészet, ipar, közigazgatás, szakma, történelem, technika
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Mag József, az elekiek műszerésze bejegyzéshez

 1. Császárné Sólyom Judit szerint:

  Ha szabad, még néha anekdotázgatok egy kicsit, hiszen el sem tudjuk képzelni milyen világ volt ez.
  1946 nyarán egy vacsora után megszólalt Tatika: Elmegyek a Kultúrházba megnézem ki lesz a bíró, mert ma bíróválasztás van. Késve ért a nagyterembe, már javában folyt a vita. Mikor belépett valaki felkiáltott:”Legyen a Mag a bíró!” Erre a tömeg is harsogni kezd

  te. A kommandó felhívta a színpadra, hogy ki az a Mag? Felment szegény és nagy tiltakozásba kezdett, hogy ő ilyesmihez nem ért,hiszen ő iparos és kereskedő. Végül a kommandó kijelentette,, ilyen nincs, ha a falu őt akarja, muszáj elvállalnia.” Kérte, hogy a családjával legalább megbeszélhesse, reggelig adjanak haladékot. Nagyon letörve ment haza. Faggatták, ki a bíró ? Én! Azt hitték tréfál, mert igazi nagy tréfamester volt. De aztán a hangulatából látták, hogy ez most komoly. Bizony megriadtak, mert akkoriban voltak a beszolgáltatások, házkutatások,internálások.
  Volt, hogy futva jöttek Mamikáért, siessen a községházára, mert Magbácsit biztos elviszik az
  oroszok, úgy kiabálnak egymással, verik az asztalt.
  Hozzánemértésének ma is nyoma van Eleken: erre az időszakra esett, hogy a korábbi helyrajzi számok helyett, végre házszámokat adtak ki az egyes utcákon. Ennek van egy elfogadott rendje, hogy az utca jobb oldala a páratlan oldal, a bal oldalon fut a páros számozás. Na erről neki sejtelme sem volt, így aztán ez fordítva sikerült.

 2. Visszajelzés: A szerencsét hozó Fiat és gazdája | elekfoto

 3. Visszajelzés: József Mag, der gewählte Richter der Eleker | elekfoto.com auf Deutsch

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.