Kategóriák
család emberek esemény háború politika Rapajkó történelem utazás

Egy tragikusan rövid élet -Braun Mihály (1923-43)

Mint köztudott,  Elek történetetének is vannak tragikus korszakai,  melyek közül elég csak a II. világháború helyi vonatkozásait kiemelnünk,  hiszen  ezeknek máig történő hatásai vannak,  hisz sok eleki család sorsa már akkor eldőlt,  amikor 1941-ben a nemzeti,  nemzetiségi hovatartozásukról nyilatkoztak,  illetve ennek megfelelően pl. ki milyen zászló alatt harcolt az 1939-45 közötti időszakban!

Most ezért is szeretnénk a tragikusan fiatalon meghalt  Braun Mihállyal foglalkozni.

Braun Mihály mint önkéntes
Braun Mihály mint önkéntes

Az anyakönyvi bejegyzés szerint Braun Mihály 1923. június 23-án született a Tél utca 43. szám alatt,   a szülei Braun Antal és Mahler Anna voltak. Mint az elekiek nagy része,  ők is földművelésből éltek.

Mihálynak még volt két leánytestvére is,  az egyik nem olyan régen halt meg Texasban,  de utódok itt vannak,  szemben Mihállyal,  akinek nem volt ideje családot alapítani,  mert közbeszólt a történelem!

A még most is Eleken élő unokahúg elmondása szerint Braun Mihály nagyon rendes fiú volt,  kereskedést tanult a Wild-féle házban,  és természetesen vallásos is volt.  Nem szívvel-lélekkel fogott fegyvert,  hanem inkább arról van szó, hogy őt is  sikerült “befésülni”. (A hivatalos fényképe alapján is tényleg egy minden szempontból rendes fiatalembert tudunk elképzelni így utólag is.)

Braun Mihály  is nagyon nehéz korszakban volt fiatal,  hisz a nagy világpolitikai nyomás hatására a németség Eleken is megosztottá vált,   hisz színt kellett vallani abban az igazán nem könnyű  kérdésben,  hogy ki a magyarországi és ki az inkább  németországi érzelmű német.

A választás azért volt nehéz,  mert pl. az 1941-es hazai népszámlálás idején az akkori Németország világhatalom volt,  és  jelentős katonai sikereket ért el,  a végső győzelem karnyújtásnyira tűnt,  de az is igaz,  hogy szerencsénkre békés úton Magyarország is megnagyobbodott ekkorra!

Az ifjú Braun Mihályt állítólag azzal piszkálták társai,  hogy ő nem igazi német, amit ő úgy oldott meg,  hogy inkább önként jelentkezett az SS-be. (Egy visszaemlékezés szerint összesen 284 eleki fiatalról van szó.)

Utólag könnyű okosnak lenni,  de akkor többen úgy gondolták,  hogy ez a boldogulás útja,  az ideológia nem is annyira fontos,  Németország úgyis győzni fog,  legyünk mi is,  elekiként részesei ennek a nagy sikernek.

Mindenki tudja,  nem így történt,  pl.  sok fiatal meghalt,  a németeket kollektíve megbüntették,  és csak 1949-től változott meg a helyzet, de a megosztottság egészen 1989-90-ig fennállt.

A halotti értesítő külső oldala
A halotti értesítő külső oldala

Braun Mihály 1943. augusztus 28-án halt meg egy sebesülés következtében Kolomejában (ma Ukrajna) egy kórházban. (Az eleki Wittmann Attila adatbázisa szerint Braun Mihályt nem tudták átszállítani a harkovi katonai temetőbe,  így a nevét annak csak az emlékkönyve tartalmazza.)

Az értesítő belső oldala a hivatalos fényképpel
Az értesítő belső oldala a hivatalos fényképpel

Még a mai olvasóra is hatással vannak pl. ezek az itt található gondolatok: “Meghalt a Führerért,  a hazáért és a népért.  Jobb meghalni egy háborúban,  mint hozzájárulni a haza bukásához!”

Szerintünk az első hűen kifejezi az egyszemélyi hatalmat,  a második viszont mindentől függetlenül akár nemes célt is szolgálhatott volna,  ha nem tudnánk,  hogy milyen rendszerről van szó!

Az viszont érdekes,  hogy ezen a Braun Mihály hősi haláláról szóló értesítőn  imádságok is találhatók,  hisz az akkori Németországban a kereszténységet is új alapokra akarták helyezni.

Források hiányában nem tudjuk megmondani,  hogy Braun Mihály pontosan milyen ütközetben sebesült meg,  az viszont a fényképen is látható,  hogy korábban kitüntetést kapott,  valószínűleg a Panzerkampfabzeichent (tankcsatajelvényt),  amit három különböző napon végrehajtott három páncélostámadásban való részvételéért lehetett kiérdemelni.

Errről a kitüntetésről még azt kell tudni,  hogy 1939. szeptember 1-je után vezették be,  először csak ezüstváltozatban létezett,  majd 1940 júniusától bevezették a  bronzkitüntetést is,  amit csak a páncélosok kaphattak meg,  így valószínűleg Braun Mihály inkább az első tulajdonosa lehetett,  ami mindenképpen nem átlagos katonai cselekedetetet bizonyít!

(Az ezüstből kb. 22 ezer,   a bronzból pedig kb. 12 550 db-ot adtak át.)

1943 nyarán már mindenki láthatta,  hogy nem is annyira biztos a német győzelem,  de természetesen senki sem gondolta,  hogy már csak alig két év van hátra!

Az eleki világháborús emlékművön Braun Mihály sturmmann-harcos (közlegény) neve is megtalálható az egyik  emléktábán  ilyen írásmódban:  Braun Michael 1923.

Ő is egy diktatúra áldozatának tekinthető még akkor is,  ha ő ezt nem tudta vagy pedig nem is akarta átlátni!

Az Európai Unióban 2011-től magyar-lengyel-litván felvetésnek köszönhetően augusztus 23-a (az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum) a XX. századi diktatúrák áldozatainak az emléknapja,  amihez kapcsolódóan emlékeztünk mi is az eleki Braun Mihályról,  aki csak húsz évet élhetett!

Forrás:

Földi Pál:  A Waffen SS története.Bp., 1999.314  o.

Fowler,  E. W. W.:  Náci jelképek. Bp., 1997. 160 o.

Kurt Rieder:  A könyörtelen Waffen-SS. Bp., 2005. 207 o.

Padfield,  Peter: Himmler. Bp., 1996. I.k. 228 o.,  II.k. 286 o.

Schneider, Josef:  Ich hatte drei Kamaraden in Elek. In:  Unsere Post.Ostfildern,  2007.  September

A német nyelvű Wikipedia.

Fényképek,  szóbeli közlés:  Szabó Pálné Zielbauer Franciska (1929-).

Rapajkó Tibor

Szerző: rapajkotibi

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel.

Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.