Kategóriák
archiv építészet csoportkép egyház emberek esemény közigazgatás művészet történelem

Elek elöljárósága 1892-ben

Egy 1892-es dátumú, „világot járt” képhez, ill. tablóhoz jutottam a közelmúltban, amelyen Elek község egykori elöljárósága látható.

Bild

Kalandos útja összefügg Elek, az eleki iskola és annak névadója, Dr. Mester György családjának XIX-XX. századi történetével.

120 éve, 1892-ben épült a templom mellett az un. „központi iskola”.[1]

Bild

Amikor az 1980-as években lebontották az épületet, alapkövéből előkerült egy emlékirat, amely többek között a nagyközség akkori elöljáróságának névsorát is tartalmazza.[2]Bild

A tablón és az alapító okiraton tehát ugyanaz az évszám, ugyanazon személyek szerepelnek.

Ez önmagában még nem rendkívüli, érdekessé az teszi a történetet, hogy a kép megjárta Amerikát és Németországot, hogy onnan térhessen vissza „szülőhelyére”. Mi történt tehát?

A tabló bal felső képe Mahler Alajos községi téglagyárkezelő esküdtről, az iskolaszék tagjáról készült, akinek a családja a XIX. század végén a módosak közé tartozott Eleken. Házuk a mai Kétegyházi út – Zalka Máté utca sarkán állt, itt volt Mahler Alajos fiának, Flóriánnak a kovácsműhelye, itt születtek az unokák: Magdolna, György és Ádám (a képen balról jobbra, szüleikkel Post Sabinával és Mahler Flóriánnal)

Bild

Mahler Flórián anyagi helyzete az 1920-as évek végére erősen megromlott, a Post nagyszülők szerényebb házába költöztek a mai Zalka Máté utca 21-be.

Az idősebb fiú, Ádám, apja mellett kitanulta a kovácsmesterséget, majd 1929-ben kivándorolt Amerikába.

Magával vitte a bekeretezett mesterlevelét, melynek hátoldalában volt a fent említett elöljárósági tabló. Kanadában telepedett le. Gyerekei néhány éve visszajuttatták a képet Németországban élő unokatestvérünkhöz, Magdi Freundhoz, Mester/Mahler Magdolna lányához. Ő ajándékozta nekem, köszönet neki érte!

Még egy érdekesség: Ádám megtartotta a Mahler családnevet, az itthon maradtak magyarosítottak. (Mahler -> Mester, Post -> Pintér) Az eleki német nyelvet teljesen elfelejtette, mert felesége magyar volt, de magyarul idős korában is jól beszélt. (+1985 Hamilton)

Mahler Ádámnak négy gyereke, 13 unokája, 20-nál több dédunokája volt, a hagyományos Mahler-partin, melyet Mikuláskor tartanak Hamiltonban, közel 100 rokon szokott együtt lenni.

Kiegészítés:

Mahler Ádám  Gary nevű unokája 2020-ban készült családjával Erópába, hogy megismerjék szeretett nagyapja szülőhelyét. Sajnos a világjárvány miatt a látogatást el kell halasztaniuk.

                                                 Mester Klára


[1]Busa László: Az iskolák története Eleken. Eleki Krónika 2000 januári száma

[2]Janecskó János: Elek krónikája 1945-2005.  2. melléklet 187. o.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.