Kategóriák
archiv csoportkép emberek esemény iskola művészet tánc Uncategorized

„Bál, bál, maszkabál…” Zenés, táncos események az 50-es években

Számtalan program tette színessé Elek életét az 50-es években is: óvodai, iskolai farsangok, zenés, táncos fellépések. A televízió még nem is létezett, mozielőadások talán már voltak, de nem jelenthettek konkurenciát; a gyerekek szereplése az egész falut megmozgatta, hisz a sajátjára mindenki kíváncsi volt.

Az alábbi képek Dr. Mester Györgyné testnevelő tanár hagyatékából valók, aki sok műsor szervezésében részt vett, betanította a táncokat. Bízunk benne, hogy sokan felismerik magukat a képeken!

Első bálosok
Első bálosok

Az első képet „Marika” dedikálta tanárának 1950. február 10-i dátummal, megköszönve az első bál szép élményét. (Vélhetően dr. Győri Gyula orvos lányáról van szó- az 1. sor bal szélén.)

Jelmezbál az óvodában 1957. febr.
Jelmezbál az óvodában 1957. febr.

Az óvodai farsangot 1959 februárjában örökítették meg. Reméljük, lesz, aki tud segíteni a hópehely, a pillangó, a matrózok, a virág a „Lottó”-kislány és a többi vidám farsangoló felismerésében.
Az 1955 körül született korosztályról van szó, baloldalon a középső sorban Janecskó Gyöngyi ül matrózruhában, a sor jobb szélén Mester Gyuri („Öcsi”) áll „tiroli vadászként”, a fiatal óvó néni előtt babos kendőben Nádor Zoli (?)

Tánccsoport 1952 körül
Tánccsoport 1952 körül

A harmadik és negyedik kép pontos dátuma ismeretlen. 1952 körül készülhettek, valószínűleg a májusfa kitáncolásának ünnepe volt a sportpályán. (Az álló lányok között jobbról a második Mahán Manyi (?))

Az első világháborúig a májusfa kitáncolása a regruták (bevonuló újoncok) nagy mulatsága volt. Eleken 1912 májusának utolsó vasárnapján volt az utolsó regrutabál.
A későbbi évtizedekben ez az esemény egyfajta tavaszünneppé alakult át.

A májusfa kitáncolása
A májusfa kitáncolása

2 hozzászólás a(z) “„Bál, bál, maszkabál…” Zenés, táncos események az 50-es években” című bejegyzéshez

Üdvözlöm önöket ! Lakatos László vagyok, Eleken voltam ovodás, a nevelő othonban, és az othonhoz közel jártam ovodába. Kérésem, tudnának e segíteni nekem, Eleki ovodai ballagási fotóját szeretném felkutatni, a nevelő othonban 1967-től 1970-ig voltam növendék de sajnos nincs egy emlékem se róla fényképekben! Szeretnék egy balagási fotót kérni , vagy más egyébb fotókat,ezidő tájt .Talán, megvan önöknek, a levél tárban!Segítségüket nagyon megköszönném, és érdekelne még az is, hogy él e még valaki a régi nevelők és ovó nők közűl?Tisztelettel Lakatos László

Kedves Lakatos László!
Örülünk jelentkezésének, bizonyára szép emlékeket őriz az eleki évekről.
A fenti képek szüleim hagyatékából valók, akik hosszú évtiizedeken át Eleken tanítottak. Sajnos a kért időszakról nincs fényképem, de megpróbálunk felkutatni legalább egyet.
Üdvözlettel:
Mester Klára

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.