Kategóriák
archiv emberek esemény rólunk történelem

Az eleki “hantsl und kredl” (Hänschen und Grätchen) mözsi rokonai

A magyarországi németek kulturális hagyományai örvendetes módon egyre több településen újraélednek. Az ifjúsági és felnőtt tánccsoportok, énekkarok, a tájházak hagyományőrző körei vidám együttlétet jelentenek a résztvevőknek, rendezvényeik  az óvodák és iskolák német nemzetiségi oktatását is színesebbé teszik .

Esküvői pár, Tolna- Mözs,Német Nemzetiségi Tájház
Esküvői pár, Tolna- Mözs, Német Nemzetiségi Tájház

Ha ellátogatunk egymástól távoleső “sváb” településekre, felkeresssük  helytörténeti gyűjteményeiket, a kiállításokon a különbségek mellett sok közös elemre is bukkanhatunk.

https://elekfoto.com/2012/11/13/ket-terkep-a-magyarorszagi-nemetekrol/

Így történt, hogy a dunántúli Tolna – Mözs/ Mesch gazdagon berendezett tájházában az eleki farsangi felvonulás elengedhetetlen kellékének, a kocsikeréken táncoló “hantsl”-nak és “kredl”-nek (Jancsinak és Juliskának) a hasonmását láthattuk.

http://mozs.blogspot.hu/2011/03/tajhaz.html

Hans és Gretl, a menyasszony és vőlegény (a kalapján fácántollal) bábuk a földön guruló kocsikeréken Ethn.,1966, 15. Banner József felvétele
Hans és Gretl az eleki farsangon. Menyasszony és vőlegény – bábu a földön guruló kocsikeréken Ethn.,1966, 15. Banner József felvétele

Mint megtudtuk, Mözsön egykor szüretkor és föleg esküvők alkalmával volt a falusi mulatság fontos kelléke a kocsikeréken forgó menyasszony és vőlegény. Mivel régen Eleken a legtöbb esküvő a farsangi időszakra esett, feltehetően így épült be az eleki farsangi szokások sorába ez a motívum.

Helyi eleki érdekesség másrészt, hogy a farsangra jellemző zajkeltő, “szelleműző” maszkák megjelentek a lakodalmakon is: éjfélkor ők szórakoztatták, mulattatták az ifjú párt és a násznépet, akik természetesen nem gondoltak arra, hogy egy ősi bajelhárító, egészségvarázsló, “szelleműző” rítus részesei.

https://elekfoto.com/2015/02/12/huju-fasing-krapfa-rauz-avagy-azok-a-hires-regi-harom-napos-eleki-farsangok/

Mester Klára

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.