Mester György esküvője

Klemm Tamás

Közismert eleki személy, sokak kedves tanára és barátja, nem utolsó sorban az eleki német szokások kutatója volt Mester (Mahler) György. Nevét az eleki általános iskola 2003. október 18-án vette fel.

Szép esküvői képét Mag Valéria juttatta el hozzánk. A kép bemutatása kapcsán idézzük fel a tanár úr életútját röviden.

1918. április 22-én született Eleken, Mahler György néven. Apja Mahler Flórián, kovácsmester, anyja Post Szabina. Anyanyelve német.

Dr. Mester György 1975 körül

Dr. Mester György 1975 körül

Két évet járt óvodába, majd az elemi iskoláit is Eleken végezte. Ezt követően az Állami Polgári Fiúiskola tanulója. 1931-től 1937-ig a szegedi kegyesrendi városi római katolikus Dugonics András Gimnáziumban tanult. Ezután 1937-től 1941-ig főiskolára járt magyar-történelem szakon, ugyanakkor rendkívüli hallgató az egyetem német nyelv és irodalom szakán.

1941 és 1943 között Temerinben, az Állami Polgári fiúiskolában tanít.
1943 októberétől katonai szolgálatát tölti a szegedi V. sz. Honvédségi Helyőrs Katonai Kórházában.
1945. május 4-én az ausztriai Wels városában amerikai hadifogságba esik.

1945. október 25-től a szegedi tankerületi főigazgató szolgálatba állítása alapján az eleki Állami Polgári fiúiskola tanára.
1947-ben megváltoztatta nevét Mahlerről Mesterre, majd házasságot kötött.

Mester György esküvője 1947-ben, a kétegyházi Almássy-kastély parkjában.

Mester György esküvője 1947-ben, a kétegyházi Almássy-kastély parkjában.

Az esküvőt a kétegyházi kastélyban tartották, a kastélyparkban készült ez a szép csoportkép a résztvevőkkel.

A képen a tulajdonosa, Mag Valéria közlése alapján a következőket ismerjük: lányok jobb szélről befelé: Treszi Rézi, Treszi Magdi, Zielbauer Manci, Mag Vali; az ő feje fölött jobbra: ifj. Biharvári József. A menyasszonytól balra: Strifler “Dollár” Manci, aki a Klemm Pötyi felesége lett, Biharvári Klára, majd két ismeretlen. Középen a vőlegény Mester György, balra tőle a menyasszony, Takács Klárika. Az ő szülei állnak a vőlegény mellett jobbra, Mag Vali mellett pedig mirtusszal a gomblyukban Biharvári  József a vőlegény tanúja. Ő volt akkor az (egyik) eleki gyógyszerész.

1949-től 1957-ig Mester György az eleki Általános Iskola tanára.

A forradalmi megmozdulások során részt vett egy ünnepségen, és elmondott egy verset. Emiatt 1957. február 13.- 1958. január 21 közt internáló táborban van Tökölön és Kistarcsán. Ezután elbocsátják, bíróság elé állítás nélkül, bűncselekmény vádjának hiányában. 1957. július 20-án a Gyulai Járási tanács V.B. munkaviszonyát, illetményének folyósítását megszünteti, feleségét Mezőberénybe helyezik át, még tanyai iskolában sem engedik tanítani, ezért alkalmi segédmunkákból, szőlőművelésből él az öttagú család 1961-ig.

1961. december 1-től a köröstarcsai Iskolában tanít, majd 1963-ban újra áthelyezik az eleki Általános Iskolába. Eleken nem sokkal később megalakul a községi gimnázium, így nem csak az általános iskolai, hanem a gimnáziumi tanulmányokat folytató diákok meghatározó tanárává is vált.

1968. június 30. – a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán középiskolai tanári oklevelet szerez. Az egyetemet újra el kellett végeznie, korábbi tanulmányait német nyelvből nem fogadták el. 1976-ban doktorál a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, munkájának címe: “Jeles napi szokások az eleki németeknél”.

1977. augusztus 16-án, Gyulán halt meg.

A rövid életrajzot az eleki általános iskola honlapjáról idéztük. Köszönjük a szép képet Mag Valériának és családjának!

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: archiv, család, csoportkép, egyház, emberek, esemény, iskola, közigazgatás, politika, szakma, tájkép, történelem, utazás
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Mester György esküvője bejegyzéshez

 1. Császárné Sólyom Judit szerint:

  Megpróbálom megszerezni a doktoriját, sok értékes dolog lehet benne!
  Csné

  • klemmtamas szerint:

   A Mitte in der Fasta-ról szóló rövidebb tanulmánya most épp nálam van. Érdekessége, hogy az egyik, benne szereplő fotó eredetiben is hozzám került. Nemsokára lesz erről egy cikk, bár nyilván csak idézünk majd belőle, hisz ez az ő műve, nem teszem be ide kompletten. Különben még a végén le kéne mondanom elnöki tisztemről 🙂

 2. klaramester szerint:

  Kedves Tamás és Judit!
  Nagyon örültem a képnek, a család nevében köszönöm. A hiányzó neveket szeretném egy kicsit kiegészíteni.
  A jobb szélen Treszi Rézi mögött Banner József, Csíki Lászlóné tanárnő bátyja, édesapánk barátja, később társa a néprajzi kutatómunkában.
  A bal szélen Biharvári Klára mellett Dén Józsefné Katona Antónia, édesanyánk gyerekkori barátnője, aki Szegeden él. Mellette Borza Lúcia, a kétegyházi görögkeleti pap lánya. A Takács és a Borza család szomszédok voltak Kétegyházán a Széchenyi utcában. Nagyapánk, Takács István a község –ekkor már nyugdíjas- főjegyzője volt.
  A menyasszony tanúja Schwarz János, a Takács család szegedi rokona.

 3. Dén László szerint:

  Tisztelt Klemm Tamás!
  Jó tudni, hogy vannak akik az elődeinkről próbálnak megemlékezni. Mester Gyuri bácsit
  (bérma keresztapám) bizony nem szabad elfeledni. Ő maga, az igaz magyar történelem.
  Gratulálok írásához. Folytassa!

  Tisztelettel: Dén László

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.