Kategóriák
archiv emberek esemény háború politika Rapajkó történelem

Népi német mozgalmak

Régóta érdekel a II. világháború és ezen belül is az Elek környéki események. Mivel kevés könyv dolgozza fel a helyi történéseket, ezért kutatásba kezdtem. Már egy kisebb kiadványra való anyag összegyűlt, amelyben a harcok előzményeit, a harcokat és közvetlenül a háború utáni eseményeket igyekeztem összegyűjteni.

Ennek az időszaknak szerves részét képezi Joseph Nikolaus Schultz halála is. Ő a Volksbund egyik helyi vezetője volt és a szovjet katonák 1944 szeptember 24-én ölték meg a Batthyány utcai házánál. A szemtanúktól összegyűjtött információkat rendszereztem és a tanúk nevét elhallgatva írtam le. Sajnos a nevét nem szívesen vállalta volna senki egy megjelenő könyvben, hiszen még ma is “kellemetlen” ez a téma.

Ekkor szembesültem vele, hogy sokan vajmi’ keveset tudnak róla, hogy mi is volt az a Volksbund, vagy a Hűségmozgalom. Ezért ezzel a két mozgalommal kapcsolatban is  információ gyűjtésbe kezdtem. Most ezeket szeretném itt közzé tenni.

A kutatásom során sajnos tapasztaltam, hogy kevesen tudnak vagy hajlandóak erről beszélni. Nagy segítségemre volt Csipes Antal: Elek története és Rapajkó Tibor a II. világháború helyi eseményeit feldolgozó munkája. Ezen művek segítségével még pontosabbá és részletesebbé tudtam tenni az írásomat.

Elek a népi német mozgalmak életében.

Hogy egy mozgalom “jó” volt vagy “rossz” azt mindig az eszme dönti el, amit képvisel. Azt meg, hogy egy ideológia “jó” vagy “rossz” , azt pedig a történelem, az utókor és egy háború után a “győztesek”. Én úgy vallom, nem szabad egy korból egy-egy ideológiát kiragadni és úgy “lecsupaszítva” ítéletet mondani felette. Azt az adott történelmi hangulatban és környezetben, az akkor élő embereket figyelembe véve lehet csak megérteni és értelmezni.

A kutatásaim során sajnos találtam olyan könyvet is amely, téves információkat tartalmazott…. De találtam olyat is, amely elég “használhatónak” bizonyult, ez pedig Tilkovszky Lóránt: Ez volt a Volksbund című könyve volt. Ebben a könyvben leltem rá a következő képre, amelyen az első országos Volksbund nagygyűlésen (alakuló gyűlésen) megjelent települések táblái (nevei) láthatóak.

Első országos Volksbund gyűlés
Első országos Volksbund gyűlés

Mintha az “ELEK” felirat is olvasható lenne…

Mintha az "ELEK" is olvashtaü lenne....

Kapcsolódó cikkek:

“Hűséggel a Hazához” jelvény

https://elekfoto.com/2014/09/22/itt-eddig-hala-istennek-semmi-baj-nem-volt-level-elekrol-1944-szeptember-14/

Wittmann Attila

Szerző: wittmannattila

Szabadidőmben helytörténetet kutatok.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.