Kategóriák
archiv család emberek esemény háború ipar közigazgatás munka politika szakma történelem technika utazás

A ritka cabrio és sofőrje

Nemrég érdekes autóról írt a Totalcar autós honlap veterános melléklete. Az online magazinban mutatott nem mindennapi jármű egy kis szériában készített, 1930-as évekbeli nyitott Opel Kapitän, melyből mára összesen kettő ismert “ép” darab van a világon.

A képek láttán egy emberként sóhajtott fel a Zimmermann család. A dolog érdekességét tudniillik számunkra az adja, hogy az elekiek híres harmonikása, Zimmermann Ferenc (1924-2010) is egy hasonló járművet vezetett pályája kezdetén.

Első munkahelyén az eleki főszolgabíró, Antalffy Lajos inasaként dolgozott az 1940-es években, tizenhat éves korától. Udvarias és megbízható fiatalember lévén a főnöke rábízta az elegáns családi autó vezetését is. Így az ifjú Ferencből sofőr is lett.

Zimmermann Ferenc 1942. április 28-án, Antalffíy Lajos főszolgabíró Opel Kapitän kocsijában sofőrként
Zimmermann Ferenc 1942. április 28-án, Antalffíy Lajos főszolgabíró Opel Kapitän kocsijában sofőrként

A háború az akkori átlagos autótulajdonos számára azt jelentette, hogy egy adott pillanatban a hadsereg elvette a járművet, “bevonultatták”, és a szegény tulaj onnantól gyakorlatilag bottal üthette a nyomát. A főszolgabíró fontos hivatala miatt (Elek járási székhely volt akkor, és ez nem csak üres címet jelentett) mentesült a beszolgáltatási kötelezettség alól.

Ferenc egy kedves, vékony, muzsikálni szerető fiatalember volt, és akkoriban még csak udvarolt későbbi feleségének, Veronkának, aki kicsivel utána került a hivatalnok házához, és hozzá hasonlóan szolgálóként dolgozott. Mindketten szegény, de becsületes és szorgalmas fiatalok voltak. A főszolgabíró és felesége nagyon kedvelték őket. Sokszor megengedték Ferencnek, hogy a fárasztó munka után autóval vigye haza kedvesét.

A képen látható autót összevetve a Totalcar cikkében megjelent Hebmüller- változattal, észre lehet venni, hogy az eleki kocsi valószínűleg “gyári” kabrió, amelynek az első ajtaja mögötti részen még volt egy kisebb ablaka, míg a Hebmüller “2+2” kialakitása mellett kicsit rövidebb az utastérben, és azon nincs ilyen. Antalffy Lajos kocsija – sofőrös járműként – nyilván két használható üléssel kellett rendelkezzen hátul. Tehát az eleki autó a kevésbé ritka változat volt, amelyből a cikk szerint 4560 darabot gyártottak, szemben a Hebmüller karosszériások 248 darabjával. Azért ez a majd’ ötezer sem olyan nagy mennyiség, hogy nem lett volna már akkor ritka autó.

A Totalcar cikkből sokat megtudhatunk a nagy Opel akkori mércével nagyon korszerűnek mondható műszaki megoldásairól, az igen modern önhordó karosszériától a szinkronizált sebességváltóig, stb. Korábban írtunk már Mag József kereskedő Fiatjáról is, amely szintén nem mindennapi kocsi volt. Érdekes, hogy az ország perifériájára szorult Eleken ilyen komoly járművek megtalálhatók voltak. A környék uradalmaiban biztosan lehettek még elegánsabbak is, talán bukkan még fel fénykép hasonló érdekes egykoron környékbeli járművekről.

A szovjet hadsereg előrenyomulása a jelenlegi méretű Magyarországot a hivatalos történelemírás szerint pont Elek és Lökösháza térségében érte el először, 1944. szeptember 24-én. Antalffy Lajosnak és feleségének menekülniük kellett. Autójukat a szovjet hadsereg lefoglalta, és hadi célokra használta fel. Hogy hová kerülhetett? Nem tudhatjuk. Ha nem látszana a képeken, hogy ez egy kicsit másfajta autó volt, mint a veteránrajongó gyűjtő Hebmüllere, akár azt is hihetnénk, hogy ez került elő Ukrajnából…

Zimmermann Ferencnek és feleségének, Veronkájának nemsokára a sors kemény kihívásaival kellett szembenézniük: Ferencet 1945 elején két és félévnyi ukrajnai kényszermunkára hurcolták, ahol vasércbányában dolgozott, kőkemény körülmények közt. Tüdeje a bánya poros levegője miatt tönkrement, és miután viszonylag szerencsésen hazatért, nagy sajnálatára nem klarinétozhatott tovább. Áttért a gombos harmonikára, így lett belőle az eleki táncmulatságok ismert és megbecsült muzsikusa. A postán dolgozott évtizedekig, kézbesítőként. Betegsége ellenére hosszú életet élhetett, és feleségével becsülettel felnevelték hat gyermeküket.

Autót Ferenc soha többé nem vezetett, és ennek nem csak az volt az oka, hogy a nagy család részére nem tudott volna “egyterűt” vásárolni. Nagyon szeretett volna egy Velorexet, hogy legalább feleségével elutazhassanak néha egy kicsit. Ez a terve a pénzhiány mellett azon bukott meg, hogy postai főnöke nem engedte, hogy eljárjon KRESZ-tanfolyamra, amikor megváltoztak a közlekedési szabályok, és meg szerette volna újíttatni a jogosítványát.

Az Antalffy család később visszakerült Elekre, és nagyon szerény körülmények között éltek halálukig.

Az autót gazdái időnként kölcsönadták jelesebb eseményekre, a következő 1941-es képen egy esküvőn vett részt a jármű és sofőrje:

Zimmermann Ferenc 17 évesen, sofőr-egyenruhában, Szelényi Ernő esküvőjén, 1941 tavaszán
Zimmermann Ferenc 17 évesen, sofőr-egyenruhában, Szelényi Ferenc esküvőjén, 1941 tavaszán

Köszönjük a képeket és a történetet a Zimmermann családnak!
A hivatkozott totalcar cikk itt olvasható: http://totalcar.hu/tesztek/2014/11/30/veteran_opel_kapitan/

Szerző: klemmtamas

Ich bin heute noch Brillenträger.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.