Kategóriák
emberek esemény gyász háború munka politika történelem Uncategorized utazás

GYERMEKSORSOK – Lassan megtörik a jég… Az eleki Wittmann György története

Az eleki Wittmann György története

A szüleit kényszermunkára hurcolták Krivoj Rogba, őt magát a nagyszüleivel Németországba üldözték. 1951-ben egyedül, egy táblával a nyakában indították útnak Heidelbergből – Berlinen és Budapesten át – Elekre. Wittmann György, ( a család megkülönböztető neve “krovr” / őszhajú a sok Wittmann család miatt) gyermekkoráról és fiatal éviről mesél.

“Mi, svábok megtanultunk hallgatni, de az utódoknak végre meg kell tudniuk, mi is történt velünk”, kezdi Gyuri bácsi a történetet.

Wittmann György ( Elek, 1937. 04.15. anyja: Braun Katalin 1911; apja: Wittmann Márton 1902; mindketten eleki születésűek) az Eleki Németek Egyesületének egyik alapító tagja. (1992)

Aki ma megismeri a nyugodt, csendes, tiszteletreméltó idős urat, nemcsak arról kap képet, hogy milyen volt az élet az1940-50-es években Eleken , hanem példát láthat emberi tartásra, az akkori rokonság összefogására, segítőkészségére is.

“Amikor az oroszok 1944. szeptember 24-én bevonultak Elekre, hétéves voltam. Édesapám, aki akkorra már leszerelt a katonaságtól, a Kétegyházi úton lévő házunk kertjében egy bunkert épített. Éppen itt tartózkodtam, amikor egy orosz katona, a nádas felől érkezve, puskával a kezében bejött a kertünkbe. Ijedten szaladtam a szüleimhez, de egyébként nem esett bántódásunk.

A szovjetek által Kétegyháza irányában kilőtt magyar tankokban még játszottunk is. Szerencse, hogy senkinek nem esett baja, amikor az egyik ágyú elsült…

A rossz emlékeim 1945. január 2-val kezdődnek. A szüleimet arra kötelezték, hogy a vasútállomás mellett lévő Szegényházban (ma Szociális Otthon) megjelenjenek. Három hétre való élelmet, meleg ruhát, ágyneműt kellett magukkal vinniük, “mert egy kis munkára mennek”. – Ebből lett aztán a két év kényszermunka, “malenkij robot” a Szovjetunióban.

Nagymamám a házunkba költözött, hogy ne maradjak egyedül. Mindennap főzött ebédet, amit én aztán a bezárt, orosz katonák által őrzött szüleimnek – az őröket “kicselezve” – az ablakon benyújtottam. Kilenc napig ment ez, aztán marhavagonokba terelték őket, és a szerelvény elindult velük az ismeretlenbe. Később tudták meg, hogy a Szobjetunióba viszik őket a háborús károk helyreállítására.“

A cikk a Neue Zeitungban jelent meg 2016. június 24-én.

A német szöveg fordítását folytatjuk.

Mester Klára

5 hozzászólás a(z) “GYERMEKSORSOK – Lassan megtörik a jég… Az eleki Wittmann György története” című bejegyzéshez

Nagyon szép és köszönöm hogy fel tették, De sajnos több Ember is elszenvedte ezeket a megaláztatásokat, szeretném ha több Sváb származású Embert is fel keresnének, meséljen a gyermekkoráról. Nagyon köszönöm!

Igen sajnálatos, hogy az évfordulóra se jelent meg eddig G.Fabulya Éva “Viszik a németeket” című riportkötete., melyben az 1945-47 között ukrajnai malenkij roboton részt vett eleki lakosok megemlékezései lesznek olvashatóak riport ill.napló formájában .
A kötet megjelenését a helyi önkormányzat sajnos nem támogatta.

Hiánypótlásként indult a Frauenschicksale / Kinderschicksale (Asszony- ill. Gyermeksorsok) sorozat.

Frauenschicksale / Női sorsok – Jámbor Alojzia a “malenkij robot”-ra emlékezik

Jäger György Márton lapja a “malenkij robot”-ból édesanyjának és húgának, Nellynek – Elek, Dr. Gaál Jenö u. 801.

További folytatás várható, és szívesen felkeressük mindazokat, akik szeretnének sorsukról beszélni.
Mester Klára

Érdekes, hogy Krivoj Rog városának van magyar nyelvű Wikipedia oldala, de egy szóval nem említik benne, hogy mennyi honfitársunk szenvedésének volt helyszíne.

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.