Az eleki vasútvonal – második rész

MÁV 22-es, vagy más nevén 375-ös sorozatú gőzmozdony a Vasúttörténeti Parkban - Wikipedia

MÁV 22-es, vagy más nevén 275-ös sorozatú gőzmozdony a Vasúttörténeti Parkban - Wikipedia

A MÁV-nak volt egy dombja a pályától 200 méterre, oda akarták valaha az őrházat. Na, a TSz., hogy ne kelljen a dombot kerülgetnie szántáskor, egy kis akácosért elcserélte velem. Így segítettük egymást. Három kilométer vasúti töltésoldalam volt, ez eltartott három tehenet és tizenegynehány hízót. Egyszer hét pulykámat vágta el a motor! Agrárvilág volt, de boldog világ volt.”

Az eleki vasútállomáson a helybeliek búcsút vesznek az Eleken vendégeskedett vesztfáliai gyerekektől, 1943.

Az eleki vasútállomáson a helybeliek búcsút vesznek az Eleken vendégeskedett vesztfáliai gyerekektől, 1943. Forrás: Stöckl-Brandt: Die Geschichte der Gemeinde Elek in Ungarn. Weinheim, 1978.

Mák László, egykori forgalmi szolgálattevő, menetirányító visszaemlékezése (Lovas Gyula – Újra gurulnak a vonatok c. könyvéből) :

“Két alkalommal volt olyan légi riadó, hogy német gépek jelentek meg felettünk. Aradra repültek bombázni. A benn lévő olajvonatot ki kellett küldenünk az állomásról a lökösházi, eleki és mezőhegyesi vonalra. Az olajvonat Lökösháza felől jött.

… Ez a Mihály rendelkezett, hogy az olajvonatot az eleki vonalra tolassam ki. Mondtam neki, hogy én ezt nem teszem meg. A tolmácson keresztül figyelmeztetett, hogy ő parancsol nekem. Magyaráztam, hogy nem bírja el a vonal a vonat súlyát. Mégis elrendelte. Másnap kivittem és megmutattam neki a vonalat, ami nem volt 40 éve felújítva. A sínszeget két ujjammal kihúztam a talpfából. Az SzCsV már a harmincas években sem költött rá semmit. A pályamunkások ugyan kimentek fenntartási munkákra pályakocsijukkal, kicsit alávertek, de nem sokat csináltak. Csak ez a kis SzCsV motor közlekedett ott, néha egy-egy élővel megrakott kocsit is hozott. Mondogatta is a Mihály: – O Bozse moj! O Bozse moj! – amikor látta a pálya állapotát.”

Kétegyháza állomás vágányábrája, 1959.XI.

Kétegyháza állomás vágányábrája, 1959.XI. (Felek Ferenc)

Balesetek az eleki vonallal kapcsolatban

1953.XI.15. – Elek állomáson 5:15 órakor a 8720 sz. vonat MÁV 22,094 psz. gőzmozdonya körüljárás közben a 2 sz. váltót felvágta.
1954.X.14. – Kétegyháza állomáson a 8720 sz. vonat MÁV 377,185 psz. gőzmozdonya a 17 sz. váltót felvágta.
1956.II.24. – Elek állomáson, annak II. sz. csonkavágányán a 8738 sz. vonat MÁV 377,185 psz. gőzmozdonya felfagyás miatt kisiklott.
1958.X.9. – Kétegyháza állomáson 21:10 órakor a MÁV M28,1001 psz. dieselmozdony a 2 sz. váltón összes tengelyével kisiklott.

MÁV 377-es sorozatú mozdony a Magyar Vasúttörténeti parkban - Wikipedia

MÁV 377-es sorozatú mozdony a Magyar Vasúttörténeti parkban - Wikipedia

Utószó

Amint összeállításunkból látható, fellelhető néhány dokumentum, van pár vasúti vonatkozású fénykép is, melyek Elekről származnak, és áll még (bár nagyon leromlott, illetve átalakított állapotban) az állomás épülete is, de egyébként kevés konkrét  tárgyi emlék maradt fenn a vasútvonalból.

Az anyagokat valamilyen módon hasznosították: a  talpfákat eltüzelte a lakosság, a fémből más alkotások születtek: A sínek egy részéből készültek például az eleki általános iskola ma is álló magasított kerítései, melyek a labda szomszéd kertbe rúgását akadályozzák meg. Jelen sorok írója pedig barkácsolás közben gyakran dolgozik egy eredeti eleki síndarabon, mely üllő funkciót kapott.

Wittmann Attila szerzőtársunk elmondása szerint rendelkezik egy eredeti sínszeggel.

A fentebb bemutatott gőzmozdonyok múzeumi tárgyak, és nem lehet tudni, vajon jártak-e valaha Eleken.

A BCmot motorkocsik a 80-as években jellegzetes közlekedési eszközök voltak a Gyula-Békéscsaba vonalon (manapság általában BzMot vonatok járnak helyettük a két város közt.), gyermekként egy kedves mozdonyvezető jóvoltából egyszer be is jutottam az egyik ilyen jármű vezetőfülkéjébe. Ma már a jellegzetes, tetőn elhelyezett hűtőjükről messziről felismerhető sötétzöld járgányok múzeumi darabok, van egy Békéscsabán, és a Vasúttörténeti Parkban is, valamint a szentendrei szabadtéri múzeumban megépített látogatói vasútvonalon is ilyen jár (nem mellesleg ott kompletten felépítették a mezőhegyesi MÁV állomás hű mását, ami jelenleg a múzeum főbejárata!).

Nem tudni, van-e olyan motorkocsi, ami Eleken pöfögött ténylegesen. Viszont – csodálatos módon – a balesetek listája alapján kiderült, hogy még létezik egy mozdony, ami ténylegesen itt közlekedett. Ez a MÁV Vasúttörténeti Parkjában kiállított M28.1001-es “Mazsola” tolatómozdony, mely a látogatók által is vezethető, tehát ma is “jó egészségnek örvend”. Mivel szerepel a balesetek fent közölt listájában, így kétségtelen, hogy a mi vasútvonalunkon közlekedett! Így a zöld masina az eleki vasút legnagyobb létező emléktárgya az épületeken kívül.

A következő képen látható, hogy szerencsére a kicsi öreg dízelmozdony igen jó állapotban várja a vasútrajongókat a múzeumban:

M28-1001 - Wikipedia - Ez a mozdony járt Eleken! Forrás: Wikipedia

M28-1001 - a Vasúttörténeti Park múzeumi járműveként. Ez a mozdony járt Eleken! Forrás: Wikipedia

Ezzel a szép mozdonnyal búcsúzunk most el emlékeinkben élő vasútunktól – viszont továbbra is szeretettel várjuk a témába vágó képeket, adatokat!

Köszönöm Józsa István Somának (AKGV) az anyagok rendelkezésre bocsátását.

klemmtamas névjegye

Ich bin heute noch Brillenträger.
Kategória: archiv, épületek, esemény, ipar, közigazgatás, mezőgazdaság, politika, szakma, történelem, technika, utazás
Címke: , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Az eleki vasútvonal – második rész bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Az eleki vasútvonal – első rész | elekfoto

 2. attila76 szerint:

  Az áruraktár egyébként egy sorozatban gyártott, úgynevezett Zielinski-féle szabvány vasbeton áruraktár. (forrás: wikipedia)

 3. Visszajelzés: Harcok a 12-es őrháznál | elekfoto

 4. Kővágó György szerint:

  Nagy élmény volt rátalálnom erre a visszaemlékezésre! Schütz Károly 1962-63 évben a főnököm volt! Érettség után Elekre kerültem forgalmi szolgálattevőnek. A Szegedi Vasútforgalmi Technikumba jártam Nehéz de szép volt a 24-24 majd a 12-24 órás szolgálat.. Osztálytársaimmal évente találkozunk és nagy szeretettel gondolunk vissza a vasútnál töltött éveinkre.
  Üdvözlettel: Kővágó György

  • klemmtamas szerint:

   Köszönjük a hozzászólást, mindig öröm számunkra, ha olyan olvasók “lapozzák fel” az elekfoto-t, akik maguk is részt vettek valamelyik történetben!
   Üdvözlettel, Klemm Tamás – elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.