Ismét Danilovról (1880-1943)

Mihail Danilov

Mihail Danilov

Danilov Mihályról már írtunk ez év március 5-6-i bejegyzésünkben,  de most mégis fontosnak tartjuk,  hogy ezt most is megtegyük,  mert szerintünk újabb,  nagyon fontos információkhoz jutottunk az eleki városházán található korabeli halotti anyakönyvből.

Danyilov Mihály a korabeli eleki polgári halotti anyakönyvben az akkori  helyesírásnak megfelelően Daniloff néven szerepel,  de mi mégis a most használatos formát használjuk.

A bejegyzések alapján most már tudjuk a szülök neveit is,  vagyis édesapját Danilov Teodornak,  édesanyját pedig Dornel Erzsébetnek hívták.

A halál pontos dátumaként 1943. augusztus 31. délután hat óra szerepel,  helyszín a Bánhidy-major volt,  okként pedig májsorvadást írták be.

A 63 éves korában meghalt Danilovról azt is tudjuk még az anyakönyvből,  hogy kisbérlő volt,  illetve cári tábornok is,  mint hogy azt is, a vallása  görögkeleti  volt.

Ezek az adatok azért nagyon fontosak,  mert megerősítik azt,  hogy egy tényleg magas rangú orosz arisztokratáról van szó,  aki az akkor Elekhez tartozó Lőkösházán halt meg!

A halál oka viszont azért érdekes,  mert a “köztudatban” máig az él,  hogy öngyilkos lett,  mert nem akart a szovjetek által “felszabadított” Magyarországon élni,  de itt valószínűleg egy legenda továbbéléséről lehet szó.

Az is elképzelhető,  hogy soha nem tudta feldolgozni azokat a csapásokat,  amit 1917-nek “köszönhetően” kellett elszenvednie,  és emiatt is halt meg!

Ha pl. a sírját sikerülne feltárni,  illetve ha kellő részletességgel ismernénk az 1917 előtti tevékenységét, akkor bizonyára sok mindenre választ kaphatnánk.

Rapajkó Tibor

rapajkotibi névjegye

Háromgyermekes családapa vagyok, 2000-től boldog házasságban élek feleségemmel - Gyöngyivel. Középiskolai történelemtanár vagyok az eleki középiskolában, illetve helytörténész is.
Kategória: archiv, emberek, közigazgatás, politika, Rapajkó, szakma, történelem
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Újabb képek a Bánhidy kastélyról | elekfoto

Írja meg nekünk véleményét!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.